Академик Николай Денков е министър на образованието и науката в

...
Академик Николай Денков е министър на образованието и науката в
Коментари Харесай

Кой е проф. Николай Денков, новият министър на образованието

Академик Николай Денков е министър на образованието и науката в двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев през 2021 година Той заемаше същия пост и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 година, назначен също от Радев.

Денков беше заместник-министър на образованието от 2014 година при трима министри - Румяна Коларова, Тодор Танев и Меглена Кунева. Той напусна екипа на Кунева заради противоречие с нейните цели и жанр на работа.

Роден е на 3 септември 1962 година в Стара Загора. През 1980 година приключва Националната природоматематическа гимназия в София, а през 1987 година - Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, а от 2008 година е професор по физикохимия в университета.

От 2008 до 2015 година е началник на катедра Инженерна химия и шеф на магистърска стратегия Дисперсни системи в химичните технологии във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. От 2007 година е лекар на химическите науки. Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ академик в изследователските институти на компаниите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Член-кореспондент на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, член на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. 

Според ранглиста на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е измежду първите 2% на най-хубавите учени в света. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения.

В кабинета на Кирил Петков е препоръчан от " Продължаваме промяната ".

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР