Академичната наука никога не свършва с фундаменталните изследвания. Учени от

...
Академичната наука никога не свършва с фундаменталните изследвания. Учени от
Коментари Харесай

Учени от БАН с проект за опазване на горите от пожари

Академичната просвета в никакъв случай не свършва с фундаменталните проучвания. Учени от Института за гората към Българска академия на науките работят върху план, обвързван с опазването на биоразнообразието и горските екосистеми у нас, който изследва главните естествени и човешки фактори за възникването на пожар. Целта е да бъде основана единна система за запазване на околната среда и понижаване на отрицателните екологични последствия.

Основните причинители на горските пожари са климатичните въздействия с аномални температури и човешката активност - повърхностно боравене с огън, неконтролирано изгаряне на стърнища през есента, индустриална и транспортна активност, регистрират учените. Изследователите приготвят повсеместен проект за лесовъдски системи за стопанисване и намаляване на следствията от климатичните промени.

Гл. ас. инж. Тодор Стоянов от секцията по горска екология в института е един от дейните участници в плана. " Освен за понижаване на отрицателните екологични последствия, - споделя Стоянов, работя интензивно и върху проучвания за оценка на икономическите изгоди и загуби след естествени бедствия в горски екосистеми. С сътрудниците сме се насочили към справяне с проблемите от деградационните процеси в горите и целим непрекъснатото създаване на нови способи, посредством които да понижим до вероятен най-малко риска от възникването им. "

Тодор Стоянов е измежду многото сполучливи учени в академията. Защитава докторската си степен в Лесотехническия университет през лятото на 2020 година, преди този момент работи повече от 15 години по планове, финансирани от еврофондовете, като пет години е основен специалист в Оперативната стратегия " Околна среда 2007-2013 година " на Министерство на околната среда и водите. Участник е в в няколко интернационалните и национални планове и по план, финансиран от Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 година " в партньорство с сътрудници от СУ. В момента Тодор Стоянов е заместник-представител в ръководещия комитет по план в програмата COST - " Социално-икономически аспекти на ръководството на риска от пожари ".

През последните няколко години Българска академия на науките насочва вниманието си върху създаването на новаторски планове, които се управляват от докторанти на академията. Сред останалите проучвания на млади учени е тестването на новаторска терапия за лекуване на рак с акцент най-вече към злокачествените тумори. Други обещаващи проучвания на млади учени с прибавен резултат са създаването на надеждна опция за стабилно потребление на сила или мониторингът на отпадъците, отсрочени по морското дъно, под мотото " За море без пластмаса ".

В Българска академия на науките работят под 3000 учени, което съставлява към 15% от фрагментите, заети с просвета у нас. Те основават повече от половината от научната продукция в страната.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР