- Акад. Петрунов, СЗО предупреди, че ще платим висока цена

...
- Акад. Петрунов, СЗО предупреди, че ще платим висока цена
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Който не иска да се ваксинира, да си...

- Акад. Петрунов, СЗО предизвести, че ще платим висока цена за прибързаното връщане към нормалността. Очаква ли ни нова коронавирус вълна?

- Съвсем основателно е опасението на Световната здравна организация. Не би трябвало да се успокояваме, че пандемията е затихнала или свършила. Наблюдава се понижаване на случаите, само че цикличността е типична за развиване на вируса.

Мисля, че през есента ни чака нов напредък на болесттите с увеличение на смъртните случаи. За мене няма подозрение, че това ще се случи - както у нас, по този начин и в целия свят. Трябва да сме надалеч от всяко утешение, занапред би трябвало да се мисли доста съществено в тази тенденция.



- Т.е. би трябвало да продължим да съблюдаваме противоепидемичните ограничения?

- Няма нищо друго сега, което може да се направи, с изключение на всеобщата имунизация. Трябва да създадем имунизационна стена, която да понижи доста разпространяването на болестта и смъртните случаи, както се изрази израелският министър председател Нафтали Бенет.

Трябва отговорно да се включим интензивно в имунизацията, да съблюдаваме обикновените правила. Крайно време е да приемем нуждата от носенето на маски в затворени пространства на обществени места. Мащабно изследване, извършено в 92 страни с 8 млн. души, демонстрира, че най-обикновените маски понижават до 25 % риска от разпространяване на коронавирус.

Виждаме по какъв начин внезапно се усилиха случаите на болести в Русия, Испания, в Англия вследствие на скупчванията на хора по време на Европейското състезание по футбол.

- Делта-вариантът ли е най-сериозната заплаха сега?

- Делта-вариантът в действителност е сериозна опасност. Разпространява се доста бързо на всички места и основава сериозен проблем, тъй като и имунизациите, които се употребяват, не са по този начин стопроцентово ефикасни към него, както са към истинския английски алфа-вариант.

Всички данни досега демонстрират, че делта-вариантът визира най-вече младежите. 50 на 100 от инфектираните са точно младежи.

Тази неопределеност на вируса ще продължи, това е натурален биологичен развой.

Досега говорехме за 4 разновидността, само че към този момент има и пети - ламбда,

който ще продължи да се популяризира. Щом към този момент го има в Южна Америка - в Перу, Венецуела, Бразилия, ще пристигна и в Европа - въпрос е на време. Ще има и още нови разновидности, без подозрение.



- Т.е. ще се постанова смяна на имунизациите, с цел да се подсигурява дейно деяние против вариациите на коронавирус вируса?

- Да, с цел да бъдат пълноценно ефикасни, имунизациите би трябвало да бъдат ъпдейтвани. Всички огромни компании сега работят върху това. Пътищата са два - трета доза наесен на съответната ваксина, която да бъде обогатена за влияние против новите разновидности или пък имунизация с кардинално нова ваксина с една или две имунизации при започване на годината. Това е пътят за профилактиката против коронавирус. Както всяка година вършим нова имунизация против най-актуалните грипни варианти, по този начин евентуално ще бъде и с ковид.

Безспорно това ще бъде един от разновидностите - имунизация всяка година или през година.

- Ще се наложи ли да си слагаме трета доза ваксина тази есен?

- Вероятно ще се наложи - първо, с цел да се ускори имунитетът, който сме си основали през годината, и, второ - с цел да се предпазим с ваксина, обогатена с благоприятни условия за деяние против циркулиращите нови разновидности.

- Трябва ли децата да се имунизират?

- Трябва. Децата са кардинално главният контейнер за разпространяването на коронавирус вируса, макар че нормално прекарват болестта доста леко.

Затова е належащо да се ползва на децата над 12 години изпитана и потвърдено безвредна ваксина. И у нас, както в Европейски Съюз и Съединени американски щати, към този момент е публично позволено да се ползва ваксина на деца над 12 години. В Китай ползват ваксини на деца над 3 години и няма регистрирани отрицателни реакции досега.

- Кога ще се появи лекарство против коронавирус?

- Има към този момент доста съществени пробиви в тази посока. Създават се цяла група препарати, така наречен протеиназни инхибитори, които потискат ензимите, обуславящи репликацията на вируса.

Такива лекарствени средства, потискащи размножението на вируса, към този момент са във фаза на изпитване. Надявам се скоро да навлязат в практиката като съществено средство за справяне с пандемията.

Най-важни от имунологична позиция обаче са така наречен моноклонални антитела, ориентирани към обособения вирус или към рецепторите в човешкия организъм, блокиращи вируса. Това е най-съвременното лекуване - така наречен биологична терапия. Много от най-големите авторитетни компании към този момент основават такива моноклонални антитела, на които двете най-големи международни организации за медикаменти - Американската и Европейската, дават преимущество при разглеждане по неотложност.

Оптимист съм, че до година-две ще имаме по-масово и налично за потребление лекарство против коронавирус.

- Вниманието ни е закрепено върху коронавирус, ще има ли обаче взрив на летни вируси?

- Вече циркулират доста летни вируси - аденовируси, ентеровируси, които предизвикват разстройства, температура, гърлобол при децата. Трябва да се имат поради и инфекциозните заболявания, които ни съпътстват непрекъснато - баналните чревни инфекции, които се предизвикват от чревните бактерии вследствие на топлия въздух, ниската хигиена при хранене на плажа.

- Могат ли да се объркат летните вируси с коронавирус?

- Симптомите не се припокриват. Да, в първия миг може би температура, болежка в гърлото, изнемощялост може да провокира съмнение, само че бързо излиза наяве, че не е коронавирус. При това огромна част от летните вируси стартират внезапно, с диария, повръщане и незабавно проличава, че това не е същинска коронавирусна зараза с присъщите загуба на усет, подушване, дихателни усложнения.

Точната диагноза не е толкоз огромен проблем за лекарите.

Проблем ще е диагнозата и разграничаването на коронавирус от грип

– първоначално те постоянно стартират еднообразно, макар че грипът стартира остро, внезапно, с гърлобол, кашляне, хрема, внезапна изнемощялост, температура, до момента в който коронавирус инфекцията стартира по-постепенно, само че протича с тежки дихателни затруднения.

- При коронавирус, от една страна, и летни вируси, от друга - защо да внимаваме?

- Да не забравяме хигиената - честото миене на ръцете, избягването на близки контакти. Това са ефикасни ограничения и за летните ентеро- и аденовируси, по този начин и за ковид. През лятото би трябвало да бъдем колкото може повече навън, на чист въздух и слънце, да заобикаляме престоя в затворени пространства, изключително зали, където се организират спортни надпревари, концерти, театрални представления. Това са места, откъдето най-често може да тръгне разпространяването на инфекцията.

Слънцето е удобен, само че не и решителен фактор за ограничение на епидемията.

- Защо имунизацията у нас в последно време върви с толкоз мудни темпове?

- Изпитвам позор да призная, че ние просто не желаеме да пазим личното си и публичното здраве. Противник съм на раздаването на ваучери, коли, жилища, томболи против имунизиране.

Бих приел да се вкара и у нас това, което са създали в няколко страни - който не желае да се ваксинира, подписва декларация, че при заболяване ще заплати полученото лекуване. Смятам, че това е най-хубавият и обективен метод.

Необяснимо и неприемливо е да се приказва, изключително от медици, че посредством имунизациите ще ни чипират, ще ни отровят

Това е бойкот, за който би трябвало да бъде търсена отговорност. При сходно отношение на медици не е учудващо, че хората отхвърлят да се имунизират.

Но още Айнщайн е споделил, че има две безкрайни неща - Космосът и човешката нелепост, въпреки че за второто не е сигурен. Две са и най-големите достижения на медицината - имунизацията и антибиотиците. Ако ги нямаше, през днешния ден на Земята щяхме да сме 2, а не 7 милиарда души.

- Ще се наложи ли да изхвърляме ваксини?

- Вероятно няма да могат да се употребяват всички налични ваксини и ще би трябвало да се подаряват.

Някои хора у нас чакат съветската ваксина, само че от нея просто няма потребност. В момента имаме четири ваксини, най-хубавите в света, потвърдили се при приложение на милиарди хора.

- Има много хора, които след прекаран коронавирус поддържат високо равнище на антитела. Трябва ли и по кое време могат да се имунизират?

- Човек може да се имунизира в деня незабавно след боледуването, само че няма никаква потребност от това. А антителата не са главното в имунитета - до 4-6 месеца доста спадат, а след 8 месеца и изцяло изчезват. Водещ е клетъчният имунитет, стимулирането на Т-цитотоксичните лимфоцити, които носят имунологичната памет. Тези така наречен кафези убийци са значимите за имунитета, те могат да не престават да се носят с години.

Така че хора, при които след преболедуван коронавирус имат добър проект от антитела, могат да изчакат 4-6 месеца и по-късно да проведат естествена имунизация. Дори антителата да не са спаднали доста, имунизацията може умерено да се направи и ще е превъзходен бустер, т.е. подтикващ резултат върху имунитета.

Визитка

Акад. Богдан Петрунов е водещ експерт в региона на имунологията и алергологията в България с необятна интернационална популярност. Дългогодишен шеф на НЦЗПБ - от 1993 до 2010 година Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и Съединени американски щати. Създател на първата в България лаборатория по алергии. Активен член на Европейската академия по алергология и клинична имунология.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР