ак се измерва теглото на жив кит? Очевидният отговор е

...
ак се измерва теглото на жив кит? Очевидният отговор е
Коментари Харесай

Учени претеглят китове с помощта на дронове

ак се мери тежестта на жив кит? Очевидният отговор е " доста деликатно ". Ясно е, че големите морски бозайници не могат да бъдат сложени на кантар. За задачата експерти от Дания и Съединени американски щати разчитат на помощта на дронове, оповестява Юрик алърт.

Учени от датския Институт за перспективни проучвания в Орхус и океанографския институт " Удс Хоул " в Масачузетс, Съединени американски щати, са открили по какъв начин с акуратност да мерят тежестта на живеещи на независимост китове, като за задачата употребяват само въздушни фотоси, направени от дронове.

Новаторският способ, разказан в сп. " Methods in Ecology and Evolution ", може да се употребява, с цел да се придобият повече познания за физиологията и екологията на едрите морски жители.

Измервайки телесната дължина, ширина и височина на свободно живеещи Южни гладки китове, фотографирани от дронове, откривателите са създали модел, който тъкмо пресмята телесния размер и масата им. Заради големите им размери до момента единственият метод за приемането на сходна информация е бил да се претеглят мъртви или изхвърлени на брега екземпляри.

" Знанието за телесната маса на свободно живеещи китове открива нови проучвателен пътища ", споделя Фредрик Кристиансен от датския екип.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР