Airbus разработва нова система за почистване на земната орбита от

...
Airbus разработва нова система за почистване на земната орбита от
Коментари Харесай

Харпун ще лови космически боклук

Airbus създава нова система за разчистване на земната орбита от галактически отпадък, оповестява BBC. Устройството наподобява на харпун, който улавя отпадъците и ги запраща към атмосферата, където те изгарят.

Проблемът с галактическия отпадък става все по-сериозен. Около Земята обикалят хиляди тонове отломъци от остарели апарати, отработени степени от ракети-носители, развалени спътници и така нататък

Космическите организации по света наблюдават над 20 000 обекта с размери над 10 см, само че даже и по-дребни могат да повредят всеки спътник и сонда. Най-големият боклук в орбита е 8-тонната наблюдателна платформа Envisat Earth, излязла от строя през 2012 година

Ако харпунът успее да се оправи с този колос, по-малките галактически отпадъци едва ли биха представлявали компликация, считат инженерите на Airbus. Системата работи със сбит въздух. Веднъж уцелил обекта, накрайникът се разтваря и се закача за него, след което може да го насочи към атмосферата.

Космическият харпун е доста по-евтино и просто за ръководство решение от други системи с сходно предопределение като мрежи или роботизирани ръце. Airbus стартира тестванията му през април, когато в границите на задачата RemoveDebris ще бъде изстрелян сателит, който ще тества и други способи за разчистване на галактически боклуци.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР