Airbus отчете рекордна печалба от 4.2 млрд. евро за миналата

...
Airbus отчете рекордна печалба от 4.2 млрд. евро за миналата
Коментари Харесай

Airbus отчете рекордна печалба след 2 години на загуби

Airbus регистрира рекордна облага от 4.2 милиарда евро за предходната година и възобнови разпределянето на дивиденти, откакто през предходните 2 години френският производител на самолети регистрираше загуби. Това отбелязва повратна точка във възобновяване на компанията след спада по време на пандемията. Перспективите пред производителя се усъвършенстват, като Airbus чака да продаде 720 летателни апарата тази година спрямо 611 през 2021 година, оповестява Financial Times.

Коригираната оперативна облага на групата възлиза на 4.86 милиарда евро спрямо 1.7 милиарда евро за миналата година. Приходите са с 4% нагоре и доближават 52.1 милиарда евро, основно с помощта на растеж на продажбите на самолети за гражданската авиация. За рекордната облага способстват и подразделенията за отбранителни средства и хеликоптери. Airbus ще изплати дял от 1.50 евро на акция, откакто през последните две години не се разпределяше облага за акционерите. Последният дял на компанията през 2019 година беше по 1.65 евро на акция.

Въпреки положителните резултати основният изпълнителен шеф на Airbus Гийом Фори предизвести, че пандемията към момента не е завършила и е налице напрежение във връзка с доставките, логистиката и работната мощ. Той предвижда цялостно възобновяване на пазара сред 2023 и 2025 година и дефинира предходната година като преходна от справяне с пандемията към възобновяване и напредък.

Компанията цели да реализира поправена оперативна облага от 5.5 милиарда евро и свободен паричен поток от 3.5 милиарда евро преди сливания и придобивания за тази година, почти колкото през 2021 година Airbus също удостовери задачата си да усили производството на еднофюзелажните A320 до 65 самолета на месец до лятото на 2023 година Недостигът на служащи и материали като компютърни чипове обаче поражда опасения дали веригата за доставки е в положение да издържи на някои от по-амбициозните проекти на Airbus.
Реклама Добри вести за авиоиндустрията
Резултатите на Airbus дадоха доза оптимизъм на авиоиндустрията, откакто Air France-KLM също регистрира усъвършенстване на приходите и по-ниска от предстоящата загуба. Оперативните доходи на компанията за последното тримесечие надминаха равнището от преди пандемията на фона на растеж на полетите на дълги дистанции. Мениджърите на другите огромни европейски самолетни компании също показаха внимателен оптимизъм, че най-лошите разриви на пандемията са завършили и чакат разписанията на полетите през летния сезон да са по-натоварени.

Все отново несигурността в промишлеността във връзка с цените и доходността остава в кратковременен проект. От Ryanair считат, че ще е належащо доста стимулиране посредством цените, с цел да се възвърне въздушният превоз преди пиковия летен сезон.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР