Airbnb заведе дело срещу Ню Йорк заради нов закон, който

...
Airbnb заведе дело срещу Ню Йорк заради нов закон, който
Коментари Харесай

Airbnb съди Ню Йорк заради фактическа забрана на услугата

Airbnb заведе дело против Ню Йорк поради нов закон, който съставлява „ фактическа възбрана “ на краткосрочните наеми на жилища. Той би трябвало да влезе в действие през юли и съгласно компанията ще ограничи броя на хората, които могат да отдават парцелите си краткосрочно в града, написа Reuters.

Градските препоръки в Съединени американски щати от ден на ден вкарват наредби за контролиране на краткосрочните наеми. Някои от тях изискват домакините да получават разрешителни и да заплащат регистрационни такси или да лимитират краткосрочното отдаване на парцели чартърен в бизнес квартали.

В заведения от компанията иск пред Върховния съд на щата Ню Йорк се споделя, че с признатото законодателство през 2022 година градският съвет в града на процедура е въвел „ най-крайната и потискаща регулаторна мярка досега, която е фактическа възбрана на краткосрочните наеми в Ню Йорк “.

Airbnb заяви в писмо до притежателите на парцели, че „ днешното заведено дело е реалност едвам след изчерпването на всички налични пътища за рационално решение с града “.

В писмото на компанията се показва, че законът ще затрудни притежателите на парцели да вършат бизнес, защото ще изисква от тях да се записват в кметството на Ню Йорк и да заявят, че ще се преценяват с „ лабиринт от комплицирани регулации “ в региона на градоустройството, в закона за многофамилните жилища и кодекса за поддръжка на жилищата, както и със строителния кодекс.

Компанията за краткосрочни наеми желае съдът да блокира използването на така наречен „ Местен закон 18 “.

Разглеждането на заявките от кметството ще реализира това, че „ единствено дребен брой притежатели ще получат регистрация “, отбелязва Airbnb в желае.

Говорител на градските управляващи в Ню Йорк съобщи в официално съобщение, че администрацията на кмета Ерик Адамс „ е ангажирана да отбрани безвредния и прелестен живот в общественост за локалните поданици, като резервира непрекъснати наличия от жилища и подсигурява, че секторът ни на настаняванията може да продължи да се възвръща и да процъфтява “.

Броят на наличните разгласи за краткосрочно наемане в Ню Йорк се е нараснал с 27% на годишна база през април 2023 година, само че броят на обявите е с 32% под равнищата от 2019 година, съгласно компанията за разбор на краткосрочни наеми AirDNA.

По-голямата част от обявите в Ню Йорк са частни или споделени стаи, търговски парцели или разгласи, които поддържат единствено дълготрайни престои “, сподели основният икономист на AirDNA, Джейми Лейн.

Годишните чисти доходи на Airbnb в Ню Йорк през 2022 година са били 85 милиона $, съгласно данните на компанията.

Междувременно стана ясно, че Флоренция желае да забрани жилищни парцели в историческия ѝ център да се употребяват за краткосрочно отдаване чартърен от платформи като Airbnb, тъй че да се освободят повече домове за локалните поданици в тосканския град.

Дарио Нардела, кмет на една от най-популярните туристически дестинации в Италия, съобщи, че градът му ще следва новите правила на локално равнище, тъй като счита, че проектоплановете на национално равнище за контролиране на бранша са разочароващи.

Предложението на Нардела, наречено „ избавяне на историческите центрове “, планува блокиране на нови контракти за кратковременен наем и предложение на данъчни облекчения, с цел да се насърчат повече непрекъснати форми на живеене
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР