АИКБ ще подкрепи комплекс от мерки на Съвета за киберсигурност

...
АИКБ ще подкрепи комплекс от мерки на Съвета за киберсигурност
Коментари Харесай

АИКБ подкрепя комплекса от мерки на Съвета за киберсигурност

АИКБ ще поддържа комплекс от ограничения на Съвета за киберсигурност и продължава да упорства за цялостен одит на киберсигурността в държавната администрация. Това се споделя в декларация на Асоциацията, изпратена до медиите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си на национално представителна работодателска организация показва своята поддръжка за бързата реакция на вицепремиера и ръководител на Съвета по киберсигурността – госпожа Марияна Николова по отношение на пагубното приключване на бази данни от Националната организация по приходите (НАП), се споделя в документа.

Работодателите упорстват за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни на системата специалисти. От АИКБ са на мнение, че е нужна незабавна смяна в метода, по който работи страната с електронните данни на българските жители и българския бизнес. Държавните институции, както и външни специалисти и компании за сигурност би трябвало да одитират и да пробват пробиви на построената инфраструктура, а Държавната организация за електронно ръководство би трябвало да наложи минимални критерии за сигурност при планиране и осъществяване на е-услуги от държавните институции, акцентират от Асоциацията. Бизнесът още веднъж упорства за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство.

Ето и цялостния текст на декларацията:

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си на национално представителна работодателска организация показва своята поддръжка за бързата реакция на вицепремиера и ръководител на Съвета по киберсигурността – госпожа Марияна Николова по отношение на пагубното приключване на бази данни от Националната организация по приходите (НАП)*. Това оповестиха от Асоциацията.

Ние приветстваме на първо място бързината и оперативността, с които госпожа Николова сложи на обсъждане нуждата от съответна реакция и на трите управляващи в страната. Подкрепяме и вярната оценка на Вицепремиера на станалото, която в доста връзки съответствува с нашата лична позиция по въпроса. Разбира се, непроменена наша позиция остава, че възможни промени в Наказателния кодекс следва да се вършат след изчерпателен разбор на обстоятелствата и оценка на въздействието.

Разбира се, положителните планове на вицепремиера Николова, които ние приветстваме и поддържаме са единствено една стъпка към започване на възобновяване на доверието в държавността. В момента, без да вършим каквито и да са трагични заявки, доверието в държавността е във висша степен минимизирано. Вече имахме опцията да заявим, че всевъзможен опит за „ замитане “ на случилото се разрушава българската страна. Затова АИКБ поддържа навременната реакция на госпожа Николова и продължава да упорства за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни на системата специалисти.

Като регистрира адекватността на направената първа стъпка, АИКБ продължава да приканва изпълнителната власт неотложно да изготви и да даде ход на осъществяването на проект за деяние за понижаване на вредата от случилото се и ръководство на произлизащите опасности.

Ние не можем да не продължим да подсещаме, че „ цифровата злополука “ с Национална агенция за приходите е рецидив, че тя пристигна след предходни доста тревожни сривове на държавната цифрова политика, а точно проблемите с комерсиалния указател, прекосяването към електронни винетки и други И преди сме заявявали и в този момент ще повторим, че сходни провали са извънредно притеснителни, неприемливи и позорящи за страна, която има претенциите да бъде районен водач в осведомителните технологии. Ние напълно поддържаме упоритостите на изпълнителната власт в тази област, само че считаме, че те ще бъдат изцяло компрометирани в случай че няма поучения и позитивни последствия от злополучията с комерсиалния указател, електронните винетки и Национална агенция за приходите.

АИКБ остава на позицията си, че сходни „ цифрови произшествия “ ще продължат да стават и в бъдеще, в случай че не се реализира незабавна смяна в метода, по който работи страната с електронните данни на българските жители и българския бизнес.

Ние продължаваме да настояваме, че основаването, поддръжката и ръководството на електронните услуги е непрестанен развой, като при проектирането на системите сигурността е водеща. Държавните институции, както и външни специалисти и компании за сигурност би трябвало да одитират и да пробват пробиви на построената инфраструктура, а Държавната организация за електронно ръководство би трябвало да наложи минимални критерии за сигурност при планиране и осъществяване на е-услуги от държавните институции.

Ние сме окуражени от решителността на вицепремиера Николова и готовността й да се бори с цифровата престъпност. По тази причина, ние се обръщаме както към държавното управление като цяло, по този начин и към нея в персонален проект, в качеството й на ръководител на Съвета по киберсигурност с повторното гледище за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство, каквото трябваше от дълго време да е реалност. Вярваме, че сходно деяние изисква с изключение на всичко друго и неотстъпчивост на характера, каквато госпожа Николова очевидно има.

АИКБ е подготвена да спомага със своя експертен капацитет, там където това е подходящо, за осъществяване на всички задания, зародили към явно доста тежкото положение на кибернетичната сигурност в държавната администрация.

*АИКБ към този момент даде своята оценка на мащаба на сполетялото ни „ цифрово злополучие “. В обособена предходна декларация, Асоциацията съобщи: „ В епохата на всеобхватна цифровизация сходно събитие може да се дефинира само като злополука. Фактите приказват сами – изтеклите бази данни на Национална агенция за приходите демонстрират фрапантен пробив в отбраната на правата на физическите лица при култивиране на персоналните им данни, несъблюдение на отговорности за страната ни, произлизащи от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО (Общ правилник по отношение на отбраната на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.), включително компрометирани данни на милиони български жители, съдържащи се в контракти, информация за хонорари, приходи, заеми, IP-адреси, заявления, имена, ЕГН, адреси, данни на български компании с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на коли, номера на документи за електронни подписи; цялостната органиграма на Национална агенция за приходите с хеширани пароли и цялостни данни на чиновниците на Национална агенция за приходите със заеманите позиции; данни на българите, живеещи в чужбина, които получават пенсии отвън България и са се отказали от здравно обезпечаване в България. Особено загрижени сме по отношение на изнесените обстоятелства, че кражбата на данните е осъществена 20 дни преди откриването й, а Национална агенция за приходите изобщо не са отчели и записали непозволеното добиване на данните от сървърите им, и едвам след публикуването на част от информацията е установена кражбата. Всичко това приказва за ниско равнище на отбрана и сигурност на данните, за непросветеност или немарливост на виновните лица, което слага под риск националната сигурност и действието на страната “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР