Аида ПаникянОтлага се неясно за кога разглеждането на четири предложения

...
Аида ПаникянОтлага се неясно за кога разглеждането на четири предложения
Коментари Харесай

Отхвърлиха разглеждането на промените в социалните закони на БСП

Аида Паникян
Отлага се неразбираемо за по кое време разглеждането на четири оферти на Българска социалистическа партия за промени в кодексите за обществено обезпечаване и на труда и на Закона за отбрана от домашното принуждение. Това стана ясно на вчерашното съвещание обществената комисия в Народното събрание, в дневния ред на което имаше 9 точки. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, изплашени да се произнесат по тях, отхвърлиха разглеждането им през вчерашния ден. Депутатите разгледаха единствено една точка - за електронната трудова брошура. 
Проектите за промени на Българска социалистическа партия са от публичен интерес и всяко изговаряне по тях е нелицеприятно, разяснява за ДУМА Георги Гьоков, който през вчерашния ден председателстваше съвещанието. Припомняме, че десните партии отклоняват повишението на приходите на хората, само че, в случай че се стигне до нови избори, това ще бъде в техен ущърб.
" Оправданието: " Дайте да оставим тези закони, тъй като би трябвало да чакаме бюджета ", не го одобрявам. Тези закони имат отношение към числата в бюджета и съгласно мен би трябвало да ги приемем преди гледането на бюджета, с цел да може те да бъдат отразени в него ", съобщи по време на съвещанието Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че изоставянето на тези планове няма нито политическа, нито икономическа, нито правна логичност. 
Едното от предложенията на Българска социалистическа партия е минималната заплата да се дефинира по новия механизъм до 31 май 2023 година и да влезе в действие от 1 юли 2023 година по изключение. Причина за това е освен повишаването на живота. Ако новият механизъм бъде прибавен от 1 юли т.г., минималната заплата би станала 850-890 лв.. Но в случай че е от януари следващата година, тя би била над 1000 лв., което би затруднило работодателите, а с актуалното предложение на Българска социалистическа партия минималното за страната заплащане ще се усили гладко. Друго предложение на социалистите е пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, в това число, да се преизчислят от 1 юли 2023 година с 1,35% за всяка година застрахователен стаж без преобразяване. От Българска социалистическа партия оферират също компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 година да се обвърже с минималната заплата. В момента майчинските са 710 лева, а минималната заплата - 780 лева. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР