Аида ПаникянМнозинството в НС отхвърли предложението на БСП за безплатни

...
Аида ПаникянМнозинството в НС отхвърли предложението на БСП за безплатни
Коментари Харесай

Мнозинството в НС не прие искането на БСП за безплатни лекарства на деца до 14 години

Аида Паникян
Мнозинството в Народно събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за безвъзмездни медикаменти на деца до 14 години. Искането беше в програмата предходната година. Подкрепяхте го, отидохте на избори, излъгахте гласоподавателите си, те ви настаниха на тези банки тук и в този момент - " срещу " У и " въздържали се ". Това съобщи от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски по време на второто четене на Закона за бюджета на НЗОК в пленарна зала във връзка на отдавнашното предложение на социалистите медикаментите на децата до 14-годишна възраст да бъдат безвъзмездни. За това са нужни 120 млн. лева Парите са за сметка на понижаване на здравноосигурителните заплащания за болнична помощ, изясни Георги Гьоков. Той напомни на ПП-ДБ, че когато м.г. дружно с Българска социалистическа партия подписаха съдружното съглашение съвсем абсолютно одобриха това предложение, само че не бе осъществено поради късия мандат. Българинът доплаща над 45% за здраве, а децата са измежду най-уязвимите групи, аргументира предлагането на Българска социалистическа партия Гьоков.
Бурен спор провокира механизмът, по който НЗОК заплаща медикаментите за рак, съгласно който при заплащането им на лечебните заведения НЗОК би трябвало да взима за референтна най-ниската цена от всички процедури по Закон за обществените поръчки в лечебните заведения, реализирана за обещано лекарство през предходния месец. Бившият здрен министър и народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов упрекна ръководещите, че внасят промени в здравен закон през преходните и заключителни разпореждания на бюджетен закон, което към десетилетие бе патент на ръководството на Бойко Борисов. Все отново бюджетът на НЗОК за 2023 година бе дефинитивно признат.
От Българска социалистическа партия предложиха 15-процентно нарастване на заплатите на работещите в системата на Национален осигурителен институт при разискването на бюджета на ДОО. Социалистите имат и други удобни за хората оферти, измежду които компенсацията за развъждане на дете до 2 година и до 8 година от бащата/осиновителя да стане 850 лева Предлагат и вдовишката добавка да се усили от 26,5% на 30% от пенсията на умрелия брачен партньор, както и преизчисляване на всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 24 декември 2021 година в това число, да се се преизчисляват от 1 август 2023 година с 1,35% за годините и месеците застрахователен стаж.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР