Аида ПАНИКЯН />Ново двайсет за посещението при лекар! Прегледът да

...
Аида ПАНИКЯН />Ново двайсет за посещението при лекар! Прегледът да
Коментари Харесай

15 минути, докторе!

Аида ПАНИКЯН /> Ново двайсет за визитата при доктор! Прегледът да продължи най-малко 15 минути. НЗОК предлага това да залегне в контракта с лекарите (стр. 2).
Как да се ограничи прегледът в избрани минути? Ако лекарят би трябвало единствено да прегледа резултатите от проучвания или да предпише ежемесечните медикаменти, би трябвало ли пациентът да седи в кабинета му 15 минути?
Защо беше дългогодишното очакване за електронна здравна брошура? За да се шпионират докторите или да бъдат улеснени пациентите и да се ограничи времето на висене пред и в лекарските кабинети?
Да не приказваме, че сходно ограничаване е самобитна причина за листи на чакащи. А късото очакване за обзор комай остана единственото предимство на българското опазване на здравето.
От друга страна, ограничаването може да се пояснява и повратно - единствено 15 минути ли за обзор? За толкоз докторът нито ще успее да прегледа пациента, нито да чуе недоволствата и въпросите му, нито да предпише лекуване.
За каквото и да ти приказват, знай, че става дума за пари. Очевидно и в този проблем нещата опират до пари. Нашите пари, импортирани като осигуровки в НЗОК. А главната функционалност на НЗОК е да пази нашите пари и да ги разпределя рационално.

Отделен е въпросът каква е действителността. Срещу вноските си чакаме качествено здравно обслужване и грижа, само че постоянно, даже да си доплащаме, не ги получаваме поради нормативни ограничавания.
Да, през 2010 година на един доктор са се падали приблизително по 269 пациенти, а през 2021 година - по 231. Но зад това " приблизително " какъв брой души стоят - хора на каква възраст, с какъв брой и какви болести? В коя част на България са тези хора от " междинното " число?
С въвеждането на минимално време за обзор се лимитира броят на прегледите при един доктор и надлежно касата ще заплаща сумарно по-малко на доктора. В кратковременен проект това ще спести пари на касата. Но неизбежно би нараснало опашките пред лекарските кабинети, би основало неравнопоставеност на болните. От неистовото икономисване за през днешния ден не остава мисъл за на следващия ден. Утре, когато вчерашният пациент, чакайки да минат 15-те минути на предходния, ще бъде към този момент незабавен случай. Кой го желае?
И отново - пред задънена улица.
Защо в последните 30 години новаторските хрумвания в българското опазване на здравето всекидневно го слагат пред задънена улица?
Защо все пациентът се оказва изкупителната жертва на измененията?
Дали тъй като не става въпрос за псевдореформи, в основата на които все стоят парите?
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР