Аида Ованес />Учениците от I до IV клас ще получават

...
Аида Ованес />Учениците от I до IV клас ще получават
Коментари Харесай

Приеха предложение на БСП: Помощи за 15 септември ще има до IV клас

Аида Ованес /> Учениците от I до IV клас ще получават еднократна помощ при започване на образователната година. Това предложение на Българска социалистическа партия одобриха народните представители от парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика. Както е известно, сега такава помощ от 300 лева получават учениците от I и VIII клас. Защо единствено на децата от началното, а не и на учениците от горните класове, попитаха депутати от други партии. Демографията е над идеологията, бе безапелационна Корнелия Нинова, член на комисията. Тя разясни, че това е част от политиките на левицата, само че предлагането обгръща единствено първите класове, тъй като вносителите се преценяват с опциите на бюджета от една страна, а от друга - точно в тези класове отпадат най-вече възпитаници. Нинова напомни, че Българска социалистическа партия е предложила безвъзмездни учебници. Неграмотността е един от най-големите проблеми, безапелационна бе Нинова.
Председателят на комисията Георги Гьоков от името на Българска социалистическа партия разясни, че това е първата стъпка към разширение на тази помощ за всички възпитаници до довеждане докрай на наложителното обучение по Конституция. Макар че депутатите одобриха предлагането, мнението на МТСП не го поддържаше. " Вие Министерство на труда и сациалната политика ли сте или Министерство на финансите ", обърна се към представителите на ведомството Нинова.
Социалната комисия одобри и предлагането на ГЕРБ-СДС еднократната помощ при започване на образователната година да се дава и на учениците от I и VIII клас в частните учебни заведения.
Депутатите отхвърлиха друго предложение на Българска социалистическа партия еднократната помощ за раждане на второ и трето дете да стане 7100 лева (или 10-кратният размер на минималната заплата), в случай че родителите са се осигурявали 24 месеца преди раждането на детето. Предложението е част от политиката на левицата в поддръжка на младите фамилии.  
Ден след приемането на първо четене на удължаването на тазгодишния бюджет, КНСБ посрещна в сряда заран депутатите с протестна синдикална елха и протестни гирлянди " Стига към този момент работещи небогати! ", " Сметките порастват, заплатите - не! ", " Доходи за всички, а не за малко на брой! ". Синдикатът упорства Народното събрание да изиска от служебното държавно управление да внесе проектозакон за държавния бюджет за идната година с планувана в него съответна политика по приходите. Сред настояванията са растеж на минималната заплата на 850 лева, въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, нарастване с най-малко 13% на всички заплати в публичния бранш и с най-малко 20% за организациите, работещи на терен.
Не е необичайно съвпадението на настояванията на КНСБ и КТ " Подкрепа " с тези на Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова и депутати от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " през вчерашния ден излязоха при протестиращите. " Внесли сме още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната заплата да доближи 850 лева, т.е. 50% от междинната, ние също желаеме повече пари за обществени политики, тъй че нашите претенции се припокриват ", съобщи пред протестиращите Нинова.
Припомняме, че Българска социалистическа партия предлага необлагаем най-малко от 504 лева и изрично не е съгласна със замразяването на приходите, което дефакто прави служебният кабинет. " Инфлацията е огромна и хората обедняват ", разяснява Нинова след срещата. Левицата упорства и компенсацията за майчинство през втората година да се обвърже с минималната заплата.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР