AI ще промени творчеството така, както го стори PhotoshopКомпозитори, художници

...
AI ще промени творчеството така, както го стори PhotoshopКомпозитори, художници
Коментари Харесай

Творците водят в схватката с изкуствения интелект. Засега

AI ще промени творчеството по този начин, както го стори Photoshop

Композитори, художници и писатели би трябвало да одобряват, че генеративният AI е един добър инструмент, а не сурогат на гения, счита холивудският режисьор Гарет Едуардс (снимка: CC0 Public Domain)

Не стихват паниките на хората от креативните промишлености за ориста на труда им при възхода на генеративния изкуствен интелект. Една нова забележителна преживелица с присъединяване на двама известни холивудски създатели удостоверява, че човешкият гений не може и няма да бъде заместен от алгоритми; за сметка на това логаритмите могат да бъдат впрегнати от създателите за основаване на нови творби.

Скоро на екраните по света ще се появи нов филм на известния режисьор Гарет Едуардс, който стои зад „ Rogue One: История от Междузвездни войни “. Но когато наскоро Едуардс се замисля за саундтрака за идния си филм „ Създателят “ – отдаден на за изкуствения разсъдък – той взема решение да го композира с помощта точно на изкуствен интелект. Определя получените резултати като „ демонски положителни “.
още по темата
„ Нахалната част вътре в мен смяташе, че ще бъде още по-добре, в случай че не споделяме на никого. Направихме саундтрака и го запазихме в загадка. Представях си, че по-късно, когато всичко е готово, ще изненадаме всички с музиката – ще кажем, ха-ха, това в действителност е дело на AI “, споделя Едуардс в изявление за MIT Technology Review.

За да осъществя концепцията си, Едуардс моли музикална компания, която твори с изкуствен интелект, да употребява технологията си, с цел да сътвори саундтрак за кино лентата в стила на композитора Ханс Цимер, притежател на премията „ Оскар “. Системата AI генерира ария, която Едуардс прави оценка със 7 по 10-балната система. „ Но надълбоко в себе си мислех, да, тази заслужава 7 от 10, само че повода да отидете при Ханс Цимер е, че желаете да имате музика, която получава 10 от 10 “.

Едуардс, който в последна сметка се обръща към същинския композитор Ханс Цимер за саундтрака на своя нов филм, споделя, че е влезнал по отношение на музикалния занаятчия и му е предложил да чуе музиката, генерирана от изкуствения разсъдък. Цимер, споделя режисьорът, „ откри това за занимателно “.

Голямата борба на създателите

Но опитът на Едуардс приказва много за казуса в сърцето на една от най-големите борби, пред които е изправен светът през днешния ден. Писатели, поети, художници и създатели се борят против нашествието на генеративния AI.

Специално в Холивуд е нажежено: артисти и сценаристи стачкуват в искане на по-справедливи условия на труд и против потреблението на генеративни логаритми във филмовата промишленост. Налице е и яростен отпор от страна на създатели и художници против генеративните AI.

Творците настояват, че софтуерните компании крадат тяхната интелектуална благосъстоятелност, като безсистемно търсят изображения и текст в мрежата за задачите на основаването и обучаването на своите „ умни “ логаритми. Изтъкнати актьори даже към този момент съдят фирмите за изкуствен интелект за нарушение на авторски права.

Ограниченият AI

Все още е прекомерно рано изкуственият разсъдък да генерира музика по този начин, както би се очаквало от същински композитор. „ Това може да изясни за какво Едуардс получава резултатите, които е постигнал, “ споделя Хенри Айдер, специалист по генеративен AI.

„ От моя опит някои много елементарни AI музики са много безапелационни. Трудно е да се направи разлика сред комбинация, генерирана от изкуствен интелект, и комбинация, изпълнена от хора “, споделя той.

Но по-дълго произведение в стила на Ханс Цимер е доста по-сложно за генериране от елементарна мелодия на пиано и един инструмент, прибавя той. AI системите са лимитирани от това, което е налично в данните, употребявани за образование. През това време същинският Цимер има своето широко въображение и целия заобикалящ го свят, от който да черпи ентусиазъм.

Най-важното, споделя Едуардс, на системите с изкуствен интелект им липсва нещо фундаментално, решаващо: умеенето за основаване на положително изкуство – така наречен усет. Те към момента не схващат какво хората считат за положително или неприятно, за хубаво и грозно. Поради тази причина режисьорът има вяра, че вместо да се опасяват от AI, създателите би трябвало да го употребяват.

Просто инструмент

„ Всички са доста наясно, че идва. Това е инструмент – споделя Едуардс. – Хората, които ще съумеят, не отхвърлят, че въпросният пробив се случва, и го одобряват, учат се да си служат с него и се пробват да го употребяват като инструмент “.

Едуардс прави паралел сред днешния взрив на AI и изобретяването на софтуера за редактиране на фотоси Photoshop. Когато програмата за графична обработка се появи на бял свят, споделя режисьорът, публичната полемика беше за това по какъв начин софтуерът е „ светотатство “. Е, през днешния ден той е естествена част от арсенала на всеки, занимаващ се с образно изкуство.

„ Преодоляхме казуса в последна сметка. Сега Photoshop сътвори толкоз доста благоприятни условия за толкоз доста хора, занимаващи се с изкуство, че не бих желал да се връщам обратно “, споделя Едуардс.

Изкуственият разсъдък сеизмично ще промени промишлеността по същия метод, както изобретяването на камерата или цифровите образни резултати във филмовата промишленост, заключава Едуардс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР