AI моделите трябва да се тестват за токсичност, преди да

...
AI моделите трябва да се тестват за токсичност, преди да
Коментари Харесай

Свалиха от мрежата AI модел, непроверен за токсичност


AI моделите би трябвало да се тестват за токсичност, преди да станат обществено достъпни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft отстрани от интернет един от новите си модели за изкуствен интелект. Причината е, че разработчиците от компанията са не запомнили да тестват въпросния AI „ за токсичност ”.

Софтуерният колос пусна на 15 април WizardLM-2, нова версия на изкуствения разсъдък WizardLM, и в същия ден го отстрани от мрежата, заради липса на проби за токсичност, заяви PCMag. Разработчиците, по лично самопризнание, просто са „ не запомнили ” да извършат нужното тестване на модела.

„ Съжаляваме за това ”, написаха разработчиците в обществената мрежа X рано сутринта на 16 април. „ Случайно пропуснахме детайл, нужен в процеса на стартиране на модела – тестване за токсичност ”.

В отговор на въпрос на един от потребителите на X разработчиците признават, че просто са не запомнили за „ нужните проби ”. „ В момента бързо приключваме този тест и по-късно ще пуснем още веднъж нашия модел допустимо най-скоро ”, се споделя в известието.

WizardLM-2 се състои от три разнообразни версии, наречени 8x22B, 70B и 7B. Създателите на WizardLM-2 съпоставят 8x22B с версията OpenAI GPT-4 и стигат до заключението, че техният модел е единствено “малко по-назад ” в един тест за продуктивност.

„ Оценяваме прозрачността на WizardLM във връзка с това за какво моделът е отстранен и чакаме с неспокойствие да го качим още веднъж в интерес на общността ”, съобщи представител на Hugging Face, платформа за данни с изкуствен интелект, която съдържа решения с отворен код.
още по темата
Файловете WizardLM-2 са отстранени от GitHub и Hugging Face. И двете складове към този момент съдържат връзки към модела, които дават неточности 404.

Но може би към този момент е прекомерно късно. Алон Бохман, който преди този момент е работил като старши програмен управител в екипа за машинно образование на Azure (облачната платформа на Microsoft), счита, че „ десетки разработчици на отворен код ” са съумели да изтеглят модела WizardLM-2. Не е ясно дали истинската или модифицираната версия съставлява риск за потребителите.

През април 2024 година Съветът за обзор на киберсигурността на Съединени американски щати разгласява унищожителен отчет за неправилните стъпки и неточности на Microsoft, които направиха допустимо през 2023 година хакването на имейлите на американски чиновници и кражбата на десетки хиляди техни имейли.

Известно е, че офанзивата е засегнала имейлите на министъра на търговията Джина Раймондо и други чиновници на Министерството на търговията, както и американския представител Дон Бейкън и американския дипломат в Китай Никълъс Бърнс. Общо 60 хиляди имейла бяха откраднати от 10 акаунта на Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Културата на сигурността на Microsoft е несъответстваща и изисква главен ремонт ”, се споделя в документа от 34 страници, като се изброяват голям брой неточности, които могат да се избегнат и които са разрешили на атакуващите да съумеят.

Седмица след публикуването на отчета TechCrunch заяви за нов проблем със сигурността на Microsoft. Сървър за предпазване на Azure, който хоства код, скриптове и конфигурационни файлове, съдържащи пароли, ключове и идентификационни данни, употребявани от чиновници на Microsoft за достъп до други вътрешни бази данни и системи, не е бил предпазен с ключова дума и е останал наличен за всеки в интернет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР