AI Impacts анкетира близо 3000 експерти по машинно обучение относно

...
AI Impacts анкетира близо 3000 експерти по машинно обучение относно
Коментари Харесай

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

AI Impacts интервюира близо 3000 специалисти по машинно образование по отношение на евентуалното бъдеще на човечеството и възможните закани, които го грозят поради възхода на изкуствения разсъдък (AI). Резултатите са оповестени на сървъра за предпечат на научни писания arXiv.
Повечето от интервюираните имат вяра, че изкуственият разсъдък ще докара до вълна от революционни достижения в науката, литературата, математиката, музиката и архитектурата, няколко години по-рано от плануваното в сходно изследване преди две години. Въпреки това, 38-51 % от специалистите споделят, че ИИ може да съставлява екзистенциална опасност, а вероятността за сюжет за изгубване на хората е най-малко 10 %.
Експертите допускат, че до 2047 година, с 50 % възможност, машините ще придобият способността да извършват независимо всички вероятни човешки задания, като го вършат с по-голяма успеваемост и с по-ниски разноски. Като цяло 70 % от интервюираните споделят, че положителните резултати са по-вероятни от неприятните, защото AI става по-умен и по-мощен.
Повече от половината показват угриженост по отношение на потреблението на ИИ за разпространяване на погрешна и подвеждаща информация. Способността за дейно основаване на дезинформация може да повлияе на политическата среда в страните и интернационалните връзки. Съществува и заплаха от разпространяване на дълбоки имитации, манипулиране на публичното мнение и евентуално потребление на AI за надзор на популацията.
Три четвърти от респондентите споделиха, че са нужни повече проучвания за сигурността, с цел да се откри решение на евентуалната корист с AI.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР