Агроведомството работи по вариант за въвеждане на тотален таван върху

...
Агроведомството работи по вариант за въвеждане на тотален таван върху
Коментари Харесай

Таван от 100 000 евро ще реже субсидиите на едрите фермери

Агроведомството работи по вид за въвеждане на цялостен таван върху евросубсидиите за земя - 100 000 евро . Парите, които останат в резултат на това орязване, ще се преразпределят към дребни и междинни фермери, обработващи до 6500 дка . Това стана ясно в четвъртък от изявление на аграрния зам.-министър Момчил Неков (БСП) пред парламентарната комисия по земеделие и гори.

Ще се орежат дотациите на 200-300 едри фермери

От думите на Неков стана ясно, че, в случай че се вкара таван до 100 000 евро на стопанство, ще се орежат дотациите за култивиране на земя на 200-300 фермери . Бройката варира, тъй като занапред ще се взема решение дали ще се разреши към тавана от 100 000 евро да се добави и размерът на заплатите, които е изпратил съответния фермер през последната година или ще се прибавят заплатите, дружно със средствата за осигуровки за земеделските служащи. Заложеният таван на дотациите е вписан в съдружното съглашение, той дава отговор и на еврорегламентите.

Спрямо сегашния програмен интервал таванът на дотациите се смъква три пъти . В момента фермерите могат да получават за обработването на земята си до 300 000 евро .

Депутатът от Българска социалистическа партия Владимир Маринов попита дали не се води война със земеделските производители.

" Не приказваме и никой не е повел война със земеделските производители. Израснал съм със стихотворения и златния клас на Добруджа, въпреки всичко съм от Силистра”, отговори Неков. Той уточни, че ведомството би трябвало да приложи политиките за новия програмен интервал 2023-2027 година

В редица страни членки на Европейски Съюз до 10% от фермерите получават към 80% от европарите в земеделието. Такава е картината и в България. Именно по тази причина Брюксел постанова тавани за получаваните дотации. В началото Европейска комисия даваше дотация за всеки култивиран декар земя без никакви ограничавания и по тази причина евросубсидиите започнаха да образуват милионери и в България.

Ограничение: Допълнителни евросубсидии, само че единствено за стопанства до 6500 дка

По време на чуването стана ясно, че визията на министерството е да отпуска спомагателни дотации, само че единствено за стопанствата до 6500 дка. Те се одобряват за дребни и междинни стопанства. Визията е според еврорегламента бонус средствата да се заплащат наново за първите 300 дка на тези стопанства, като те се пресмятат по формулата на обичайните дотации за земя, т.е. към 20 лв. за всеки декар. Т.е. първите 300 дка на ферми до 6500 дка ще получат двойни дотации за земя .

Неков направи ангажимента, че това е на равнище планове и предстоят още срещи с браншовите организации и може да има и спомагателни промени. Работи се и по вид и част от спестените средства с помощта на таваните да се изплащат и за така наречен обвързана поддръжка, т.е. за създадени и продадени плодове и зеленчуци и мляко.

Идея: Фонд “Земеделие” да подсигурява заеми по фермерски планове

Момчил Неков уточни, че във ведомството се разисква концепцията за новата Програма за развиване на селските региони фонд “Земеделие” да има и нови функционалности. Идеята е ведомството да обезпечава гаранции пред комерсиалните банки по утвърдени фермерски планове за разпределяне на заеми. Именно с заемите се осъществят вложенията, а след реализирането на плана и приемане на дотациите, фермерите ще си връщат заемите.

България е една от 9-те страни в Европейски Съюз, които не показаха за Брюксел така наречен “Стратегически планове” за новите евросубсдии във времето от 2023 до 2027 година в първия период на Брюксел до началото на 2022 година. Чрез този проект България ще би трябвало да отбрани бъдещи 7.5 милиарда евро

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР