Агроведомството и ресорната Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)

...
Агроведомството и ресорната Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)
Коментари Харесай

Защо Румъния задържа български рибарски кораби? Българските власти все още не знаят

Агроведомството и отрасловата Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) към момента не са получили формален документ, който да показва на какво съображение са били арестувани българските риболовен кораби на пристанището в Констанца. Това разгласи в понеделник заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

В петък стана ясно, че три български кораба с общо 10 български моряци бяха арестувани на румънското пристанище. Плавателните съдове са ескортирани от румънските управляващи минути преди среднощ на 23 март. Установени са на 50 благи източно от Констанца, като са били спрени за инспекция и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, оповестиха от българското посолство в Румъния.

Посочено бе, че са осъществили улов на акула.

“Няма забрани във връзка с Европейския съюз, има частична възбрана, която са си наложили самите румънци във връзка с румънските риболовци и територии ”, разяснява преди ден аграрният министър Явор Гечев. Българските риболовци обаче показват, че са били в общностни води, само че с цел да ги задържат, евентуално румънците считат или най-малко официално се оправдават, че са били в техни териториални води.

В понеделник Георги Събев разясни, че преценка какви последващи стъпки могат да бъдат подхванати от засегнатите страни може да се направи, откакто бъде получен съответният документ от румънска страна.

Георги Събев сподели, че обект на инспекцията са били общо пет риболовни кораба, плаващи под български байрак, които са осъществявали законна активност в общностни води на Европейския съюз (ЕС) в Черно море, на към 50 морски благи от румънския бряг, като уловът на борда е бил от калкан и черноморска бодлива акула.

" Рибарите и капитаните могат да разчитат на поддръжката на българската администрация “, уточни на брифинга изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) доцент Ваня Стаматова, напомня mediapool. През уикенда засегнатите риболовци настояха за нейната оставка с изказване, че тя ги е нарекла бракониери.

" Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които са били хванати, бракониери. Дали са такива, може да каже само съдът. Към този миг не мисля, че има нужда да депозирам оставка. Ако съм била разбрана погрешно, още веднъж се оправдавам на риболовците и отново споделям – ИАРА ще им окаже цялостно подпомагане, съгласно пълномощията, които има ", добави тя.

В понеделник Георги Събев увери засегнатите страни, че работата по случая продължава, а Министерството на земеделието ще предприеме всички вероятни законови дейности в поддръжка на бранша.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР