Агрометеорологичните условия през юни ще се определят от неустойчиво време,

...
Агрометеорологичните условия през юни ще се определят от неустойчиво време,
Коментари Харесай

Агро прогноза: Юни ще е горещ и дъждовен

Агрометеорологичните условия през юни ще се дефинират от неустойчиво време, с неравномерно разпределени превалявания. От това ще произтичат и значителните разлики в равнищата на почвените влагозапаси. В Западна България, където се чака юнските превалявания сходно на тези през май да доближават и надвишават месечните правила, се предвиждат доста положителни почвени влагозапаси. При пролетните култури в 50 и 100 сm пласт те ще поддържат равнища над 80% от пределната полска влагоемност (ППВ). По-ниско ще бъде равнището на влагозапасите източните региони, където и през юни се чакат по-малко превалявания.

През първото и второто десетдневие развиването на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до климатичните правила. В началото на юни във високите полета при зимните житни култури ще се реализира наливане на зърното. При пшеницата в полските региони ще се следи фаза млечна зряла възраст, при ечемика - млечна и преход към восъчна зряла възраст. При пшеницата през междуфазния интервал наливане на зърното - млечна зряла възраст съществени вреди нанасят ларвите на нездравословната житна дървеница. През този интервал пшеничните посеви би трябвало да се обследват за съществуване на вредителя и при компактност, надвишаваща прага на икономическа вредност (2 бр. ларви/кв. м), е неотложно инсектицидно отнасяне.

В края на първото и началото на второто десетдневие при ечемика ще доминира восъчна зряла възраст, при рапицата ще протича фаза узряване.

През третото десетдневие развиването на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. През първата половина от десетдневието при пшеницата в полските региони ще се следи восъчна и цялостна зряла възраст. До края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни етапи от развиването си - при слънчогледа ще протича начало на фаза разцвет, при ранните хибриди царевица - изметляване и разцвет на метлицата.

През месеца плануваните стойности на оптималните температури, тук-там до 35 градуса, ще имат отрицателно влияние върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури. Метеорологичните условия през юни ще поддържат нараснал инфекциозния декор от гъбни патогени: късно кафяво изгниване при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките, мани по лозите и зеленчуковите култури. При лозата междуфазният интервал разцвет на ресите - формиране на завръз с величина на грахово зърно е сериозен за заразяване с мана. През първото десетдневие на юни се предвижда нараснала вероятността за градушки, риск от полягане на посевите и спомагателни повреди по земеделските култури. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа опция би трябвало да се третират с медсъдържащи фунгициди.

През месеца по-подходящи условия за осъществяване на вегетационните почвообработки при пролетните култури ще има през третото десетдневие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР