Агринайзър е поредната компания, създадена, за да реши конкретен проблем

...
Агринайзър е поредната компания, създадена, за да реши конкретен проблем
Коментари Харесай

„Агринайзър“ пренарежда търговията със зърно

Агринайзър е следващата компания, основана, с цел да реши съответен проблем на нейния създател. Кристиан Иванов непрекъснато срещал компликации при изкупуването на зърно за тяхната фамилна мелница. Налагало се да организира голям брой телефонни диалози и персонални срещи, нормално с едни и същи контрагенти, в опитите да откри нужните наличия и да контракти цени.

„ Всъщност това е общоприетият метод в обичайна търговия със зърно - извънредно неефикасен аналогов развой, който лишава извънредно доста време “, прецизира Кристиан. Моделът обаче е подобен освен в България, само че и на интернационално равнище. В доста случаи младият бизнесмен е внасял високопротеинова пшеница от пазари като Австрия, Унгария, Германия и там също намирането на верния снабдител и договарянето на договорката не било по никакъв начин бърз и елементарен развой. Тогава си споделил, че би трябвало да има по-добър метод, и по този начин се стигнало до основаването на софтуерната компания.
Фокус
Днес платформата дава една централизирана система, в която продавачи и купувачи на зърнени, маслодайни и бобови култури могат да търгуват по-ефективно, без да губят време. Освен това клиентите на платформата може да вземат стратегически решения за своя бизнес, получавайки достъп до първокласна пазарна информация. Решението се развива с бързи темпове. Доскоро платформата е била налична единствено за клиенти от България. Но на този стадий в Агринайзър вземат участие над 1500 консуматори от цялата страна, а преводите през системата надвишават 13.6 млн. евро. През последните 2-3 години пандемията, а в този момент и войната в Украйна, основават все по-голяма тежест върху веригата за доставки със зърно и от ден на ден интернационалните компании стартират да се причисляват към Агринайзър, виждайки в това облекчение, даже без маркетингови старания от страна на компанията, твърди Кристиан Иванов.

 Кристиан Иванов - Личен списък
Територия
Основната концепция е Агринайзър да се трансформира в европейска платформа за търговия със зърно. Достъпът до интернационалните пазари и опциите за реализация на земеделска продукция на по-конкурентни цени е от значително значение за нейните консуматори. Платформата притегля интерес от пазари като Гърция, Нидерландия, Германия, Украйна, само че в прилежаща Румъния ще е първата стъпка за идното стратегическо интернационално разгръщане на компания.
Логистика
На този стадий Агринайзър работи като свързваща услуга, която пази комерсиалния интерес и на двете страни по договорката. Платформата дава опция участниците да договорят с изключение на цена и количество, по този начин и всички останали параметри по осъществяването на договорката – условия за заплащане, метод и място на доставка, кой поема ангажимент за логистиката. При сполучлива договорка продавачът и купувачът минават към нейното физическото осъществяване непосредствено един с различен, по този начин както се случва и в обичайна търговия. В проектите за развиване е въвеждането на спомагателни спомагателни услуги, които ще създадат комерсиалния развой още по-ефективен. Това ще включва лабораторни услуги за окачествяване на продукцията, превоз, финансови и осведомителни услуги.
Финансиране
До момента набраните и вложени средства в компанията са напълно от ангели вложители в България и Англия, където компания е основана. Имат и дъщерно сдружение в България, което им разрешава сполучливо да реинвестират средства от R&D назад в компанията. Също по този начин са спечелили грант от Европейската банка за възобновяване и развиване, като сега това е една от 10-те компании финалисти в нейната Star Venture стратегия, която обезпечава спомагателна финансова помощ.

Засега е налице доказан капиталов интерес от Витоша Венчър Партнърс, които ще бъдат и първия институционален вложител в компанията, дружно с други ангели. Агринайзър направи акцията в SeedBlink, с което натрупа потребен опит. Същевременно тази тяхна поява е довела до спомагателен интерес от други VC фондове и вложители, с които към този момент се водят диалози.
Монетизация
Бизнес моделът на Агринайзър се базира на абонаментни проекти. Потребителите може да заплащат месец за месец или едновременно за цялата година, което им дава достъп до спомагателни услуги и опция да вършат безграничен брой покупко-продажби за определения интервал. Има три съществени проекта – Агри Аналитика, Агри Плюс и Агри Експерт. Агри Аналитика е напълно информативен пакет, който всяка седмица дава най-актуалната информация от зърнените пазари. Тъй като търговията и информацията вървят ръка за ръка, с Агри Плюс потребителят получава положителни ориентири за придвижването на пазара, само че също по този начин може да договоря и безграничен брой покупко-продажби. Агри Експерт включва и още една екстра, като дава достъп на потребителя до пазарен съветник. Клиентът получава информация за настоящата обстановка на пазара, както и независимо мнение за това дали да продава или не, по отношение на индикациите на локалния и интернационалните пазари. Занапред ще бъдат пуснати и други спомагателни услуги.
Свързаност
Като част от търговията със зърно потребителите би трябвало да бъдат изборни към технологиите, които употребяват, и да осъзнават, че знанията и мобилната съгласуваност са належащо изискване за триумф, поучава Кристиан. Веригата за доставка на зърнени, бобови и маслодайни семена става все по-дигитална, изключително при първични материали като пшеница, слънчоглед и царевица. При по-нишови култури и био артикули пък е още по-необходимо изискване. Цифровите технологии разрешават да събирате данни, да подобрявате селскостопанското произвеждане и да получавате по-добър достъп до предложения и пазари.

Целта на дигитализацията на селскостопанския пазар е да отстрани всички спънки, които спъват търговията с култури и потискат възвръщаемостта на фермерите. Електронният пазар подсигурява на всеки участник по веригата независимост на ценообразуване и на достъп. Освен това пшеница от точка А може да бъде продадена непосредствено на търговец в точка В, стига предлаганите условия да са по-изгодни.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР