Агресията на Русия няма да спре Брюксел и Киев да

...
Агресията на Русия няма да спре Брюксел и Киев да
Коментари Харесай

“Politico”: ЕС ще обяви начало на преговори за присъединяване на Украйна до декември

Агресията на Русия няма да спре Брюксел и Киев да стартират договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, споделят дипломати

Европейският съюз се приготвя да стартира договаряния с Украйна за бъдещото ѝ присъединение към блока с публично известие, което се чака най-вероятно през декември, твърди “Politico ”.

Според трима дипломати, осведомени с проектите, водачите се готвят да дадат „ зелена светлина “ на Киев да стартира публични договаряния за присъединение към блока от 27 страни преди края на годината.

Украйна е в центъра на огромен нов подтик за разширение на Европейски Съюз до цели 35 страни. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в годишното си послание към Народното събрание предишния месец, че бъдещето на Украйна е „ в Съюза “.

Страните от Европейски Съюз предоставиха на Киев статут на претендент за участие в Европейски Съюз през юни и Комисията би трябвало да издаде „ отчет за напредъка “ за това до каква степен Украйна и други претенденти за участие извършват изискванията на блока за присъединение през ноември, съгласно чиновник на Европейски Съюз, който приказва пред публицисти във вторник.

След като отчетът за напредъка бъде признат, Комисията ще направи изказване, което ще направи „ доста мъчно за държавите-членки да не кажат да стартираме договаряния “ за Украйна, споделя посланик от Европейски Съюз, на който, сходно на други, е обещана анонимност от страна на медията, с цел да разисква поверителни въпроси.

„ Политическият напън към това просто ще бъде прекомерно огромен, с цел да могат обособените държави-членки да устоят. Работното съмнение в действителност е, че до декември Европейският съвет ще реши да стартира договаряния. “

Всяко решение за започване на публични договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз е политически и правно обременено. За да стартира договаряния, Украйна е задължена по закон да извърши седем условия, изложени от Комисията, в това число правосъдни промени и ограничение на корупцията. Към август единствено две от седемте условия са били изпълнени, сподели тогава украинското държавно управление.

Въпреки че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия досега, в който европейските държавни и държавни ръководители се съберат за среща на върха в средата на декември, водачите са подготвени да създадат политическо изказване, разрешаващо договаряния, даже в случай че правната рамка за договаряния към момента не е финализирана.

„ Целта е през декември да реализираме политическо единодушие за началото на договарянията “, сподели втори посланик, добавяйки, че правно решение за приемането на Украйна може да се случи до началото на 2024 година

Трети посланик сподели, че водачите ще „ изпратят позитивен сигнал “ за бъдещото участие на Украйна през декември.

Запитан до каква степен е стигнала Украйна към осъществяването на седемте критерия, чиновник на Европейски Съюз сподели, че напредъкът е насърчителен и единствено една област, засягаща малцинствата, наподобява проблематична в кратковременен проект.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР