Аграрният министър Кирил Вътев обяви, че ако е щял да

...
Аграрният министър Кирил Вътев обяви, че ако е щял да
Коментари Харесай

Министър Вътев: Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар

Аграрният министър Кирил Вътев разгласи, че в случай че е щял да хвърля оставка занапред, е нямало да одобри поканата да заеме поста. За „ БНР “ той означи, че не е имало опция да се получи предаване-приемане, откакто всички заместник-министри са били освободени преди клетвата и това е неприятно. Същевременно новите назначения се случвали постепенно поради инспекции.

„ Това, което ми се случва, е да съм единственият човек, който има право на автограф “, добави той.

Министърът на земеделието допуска, че никой от актуалните заместници няма да остане и акцентира, че не желае да приказва за това, че до момента някой не си е приключил работата или пък за заварване на някакво тежко завещание. Според него, който и да е на позицията, наследството няма да е леко.

Ще се работи с ясни и измерими индикатори, цели и периоди, безапелационен е той и добави, че ще се работи за по-висока успеваемост във всички звена на агрохранителната верига. Министър Вътев изясни, че доста от желанията зависили от решенията на Народното събрание, само че измежду най-важните му цели били земеделието да се трансформира в народен приоритет:

„ Ще работим само и напълно в интерес на земеделските производители и ще работим по цялата агрохранителна верига, с цел да може преработвателният бранш да употребява от ден на ден първични материали от български генезис. (…) Искаме да създадем нужните предпоставки по тази агрохранителна верига, с цел да стартират да си приказват и да работят дружно. Като построим продуктови линии в агроранителната верига, ще създадем оценка на съответните звена и в най-слабите звена би трябвало да вложим най-вече старания. “

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/, Държавен фонд „ Земеделие “ и Министерството на земеделието би трябвало да работят в цялостен синхрон, безапелационен е той. И акцентира:

„ Всички се вълнуват от кадровите промени. Винаги съм се чудил за какво като пристигна нов министър се прави така наречен метла. Не съм партийно предопределение. Нямам партийни пристрастия. Бих работил с всички политически сили в Народното събрание, стига да имат визия, хрумвания и положителни планове. /…/ Искаме да проверим къде има проблеми, на какво се дължат те и чак тогава ще вземем ограничения “.

Според него храните се управляват добре и посочи, че всеки производител би трябвало да има сериозна система за самоконтрол. По думите му методът, по който е структуриран контролът у нас, и целият китайски народ да бъде назначен, мъчно ще се смогне. Министърът счита, че има схеми, по които този надзор може да бъде по-ефективен и усъвършенстван.

Той означи, че има доста дъмпингов импорт на сухи млека у нас, както и импорт на млека от други страни, който е на по-ниска цена от нашето произвеждане. Министър Вътев е безапелационен, че единствено лабораторията не може да реши казуса на „ Капитан Андреево “ и там би трябвало да застане цялата мощност на страната с всички нейни институции.

В риск са сред 20 и 60 млн. по програмата за развиване на селските региони.

„ В другите региони наличното зърно, което е допълнително в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разликата е сред 30 и 60% нагоре. Проблемът е, че скоро стартира жътвата “, разяснява още той и добави, че поради това е поканил за консултант ръководителят на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Държавата ще оказва помощ на зърнопроизводителите да намерят пазар, разкри още министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР