Агнешкото месо няма да поскъпва в сравнение с миналата година,

...
Агнешкото месо няма да поскъпва в сравнение с миналата година,
Коментари Харесай

Колко ще ни струва агнешкото месо преди празниците

Агнешкото месо няма да нараства спрямо предходната година, съобщи съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„ Ако отидете да пазарувате в някоя плантация, агнешкото ще го купите онлайн тегло сред 10 и 12-13 лв.  за кг. Ако отидете да си го купите в магазин, цените ще варират от 23-24 до 28-29 лева  според от разфасовката на агнето “ , уточни той.

Караколев съобщи, че преди празниците някои търговци се изкушават в последния миг да покачат цените предвид на това, че има търсене на агнешко месо.

„ Това се вижда единствено в страните, в които се употребява агнешко в един къс интервал от време. Ако агнешко се консумираше целогодишно, както във всички страни около България, нямаше да има такива спекули “, изясни той.

По думите му в последните 6-7 години се следи засилено търсене на агнета от фермите. Това от своя страна води до недостиг на агнета в магазинната мрежа, което пък води до импорт, уточни Караколев. Според него българските агнета ще задоволят потреблението тази година, тъй като Великден и Гергьовден ще са дружно. Когато има разстояние сред двата празника обаче, българското агнешко не доближава и се постанова импорт.

Животновъдът подсети абсурда от предходната година с македонското агнешко, което се продаваше у нас със наследник щемпел като българско. Македонското месо влиза в България на 20 лева за кг трупно, а българското месо се оферира на комерсиалните вериги на 25-26 лева на кг, изясни той, като уточни, че македонското месо е с червен щемпел, който се изтрива и на негово място се поставя наследник. По думите му от схемата се изкарват стотици хиляди левове чиста облага за седмица, а глобата за нарушителите е 2000 лева

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР