Агнешката дроб сърма е неизменна част от българската национална кухня

...
Агнешката дроб сърма е неизменна част от българската национална кухня
Коментари Харесай

Лесна рецепта за агнешка дроб сърма

Агнешката дроб сърма е неизменима част от българската национална кухня предписания. Ястието е типично за пролетния сезон, за Великден и Гергьовден, когато обичайно се хапва агнешко месо. Дроб сарма може да бъде сервирана като вкусно главно ядене, само че може да бъде и гарнитура към агнешкото на празничната Великденска софра.

Необходими съставки за дроб сърма:

*Агнешки дреболии - 1 кг черен дроб, бял дроб, момици, вътрешности

*Ориз - 1 чаена чаша

*Пресен лук - 1 връзка

*Агнешко покривало – 1 брой

*Магданоз, джоджен  - по 1 връзка

*Черен пипер – половин чаена лъжица

*Яйца – 3 броя

*Кисело мляко – 600 грама

*Олио – половин чаена чаша

Как да я приготвим:

Първата стъпка е подготовката на плънката. Първо би трябвало да сварите дреболиите, като е добре да се употребява цялостен агнешки комплект. Малко преди да заврат, откакто се запени,  изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути.

През това време измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото, прибавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути прибавете ориза и бъркайте, до момента в който оризът стане стъклен.

Сварените дреболии нарежете на ситно, прибавете към ориза, прибавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това прибавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата.

Карежете агнешкото покривало на части. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата примес и завийте на дребни вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, с цел да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса до момента в който порозовеят леко.

Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази примес дроб сармата. Печете още веднъж до порозовеняване на заливката.

Източник: supichka.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР