Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото

...
Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото
Коментари Харесай

Шефът на АЯР: Няма да допуснем некачествено гориво в АЕЦ Козлодуй

Агенцията за нуклеарно контролиране стартира процеса по лицензиране на новото американско гориво за пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". Предвижда се този блок да работи с гориво на " Уестингхаус ", а съветското гориво на шести блок на централата да бъде сменено с това на " Фрам атом ". Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски акцентира, че издаването на позволение за нов вид гориво по нищо не се разграничава от това, което е правено и до момента. " Американското гориво ще бъде подложено на същия разбор, както и съветското гориво, което размени това, което беше на пети блок. Процесът е еднакъв. Имаме задоволително опит. Правили сме го към този момент 2 пъти. Това, че е американско гориво не трансформира по никакъв метод метода за издаване на позволение ", сподели той по БНР. 
Анализът цели да се потвърди, че в нито един миг от виталния цикъл това гориво няма да провокира и заплаши околната среда и хората и че е обезпечено, че каквото и да се случи, следствията ще бъдат в границите на централата, изясни Бачийски.
Самият развой на прекосяване от един вид гориво на различен трае 4 години, сподели специалистът и добави, че 4 години двете горива - съветското и американското, ще работят взаимно. 
За шести блок сега има задоволително ресурси от гориво, които ще стигнат до 2027 година, само че за пети - няма, тъй като там към този момент е поставено последното налично гориво на площадката, заяви още ръководителят на АЯР. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР