Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде разрешение на АЕЦ Козлодуй

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде разрешение на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй получи разрешение за съхранение на американско ядрено гориво

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) издаде позволение на АЕЦ " Козлодуй " за запазване на свежо нуклеарно гориво вид RWFA, създадено от " Уестингхаус ", оповестиха от централата.
Разрешението важи само за приемане и запазване на горивни касети. Използването на американският уран все още не е допустимо, защото не е организиран въпроса с лицензирането му.
Очаква се през месец май съветското нуклеарно гориво за пети блок на централата да се изчерпа. Дотогава би трябвало да бъде утвърдено горивото доставяно от компанията " Уестингхаус " като сега е стартирана процедура.
Междувременно не престават доставките на съветско гориво за шести блок, тъй че мощността да има задоволително свежо гориво до 2033 година. При потребност то може да се употребява при потребност в пети блок.
Първите доставки от американско гориво вид RWFA се чакат при започване на април. От АЯР са си сложили за цел да лицензират до тогава горивото, само че не и за сметка на сигурността.
Припомняме, че АЕЦ " Козлодуй " и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната ни централа в края на 2022 година Подобно съглашение бе подписани и с френската комапния " Фраматом " GmbH.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР