Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение
Коментари Харесай

АЯР даде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение за съхраняване на ядрено гориво от Уестингхаус

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй “ позволение да съхранява свежо нуклеарно гориво вид RWFA на територията на площадката. В обсега на позволените действия попадат само приемане и предпазване на касетите във възела за свежо гориво, оповестиха от АЯР.

Това е горивото, създадено от " Уестингхаус "  (Westinghouse).



Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде допустима след привършване на почнали развой на лицензиране, се показва още в известието.

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на ноември предходната година АЯР получи всички нужни документи за издаване на позволение за прилагане на горивото от " Уестингхаус " за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Тогава ръководителят на АЯР Цанко Бачийски сподели, че през март би трябвало да бъде приключена документалната процедура. Той подсети, че АЯР е подписала контракти с френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) и с чешко-украински консорциум за даване на външна експертиза на определени доклади от разбора на сигурността за лицензиране на новото нуклеарно гориво.



В края на 2022 година АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на атомната ни централа. В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на " Уестингхаус ", като тази година би трябвало да бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР