Агенцията за малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на

...
Агенцията за малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на
Коментари Харесай

Български компании ще могат да получат близо 1 млн. лв. на годишна база за участие в международни иновативни проекти

Агенцията за дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на нововъведенията и растежа получи утвърждение от Министерски съвет за сключване на два контракта от основно значение за насърчаването на присъединяване на родни компании в интернационалните планове за нововъведения.

Предприятията от българска страна ще бъдат финансирани с БФП в общ размер от близо 1 милион лв. на годишна база, предоставени от бюджета на Национален иновационен фонд, а обявите за подаване на планове ще бъдат публично оповестени на уеб страницата на Агенцията за дребни и междинни предприятия.

ИАНМСП ще подпише съглашение с Асоциация Еврика за присъединяване на страната ни в Консорциум „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия “, както и контракт за безплатно финансиране в границите на взаимната стратегия „ Европейско партньорство за новаторски МСП – Евростарс “, създадена от Асоциацията.

Двата контракта са взаимосвързани, като задачата им е една – да подкрепят български компании за присъединяване им в новаторски интернационалните планове с представители на най-малко две страни, членуващи в Еврика.

Еврика е най-голямата в света междуправителствена мрежа за нововъведения, която подкрепя конкурентоспособността посредством насърчаване на интернационално съдействие. Целта й е да реализира пазарна реализация на резултатите от висококачествената научноизследователска и развойна активност и възстановяване качеството на живот. В тази връзка е създадена програмата „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия “, известна още като „ Евростарс “.

Програмата поддържа новаторски МСП посредством финансиране на интернационалните взаимни научноизследователски и развойни и иновационни планове. Участник от българска страна може да бъде всяко микро, малко или приблизително дружество, както и организация за научно-развойна активност или университет. Очаква се в интервала до 2027 година да бъдат извършени 13 сесии, а българските дребни и междинни предприятия, участници в плановете, да бъдат подкрепени с близо 7 милиона лв..

С подписването на двата документа България освен се утвърждава като пълновръстен член на мрежата Еврика, само че и подсигурява на българските участници интернационално самопризнание на плановете и спомага за одобряването им като равнопоставени измежду капацитета на научно-изследователската активност на Стария континент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР