Агенцията за гранична и брегова охрана на Европейския съюз (ЕС)Фронтекспроверява

...
Агенцията за гранична и брегова охрана на Европейския съюз (ЕС)Фронтекспроверява
Коментари Харесай

Ново разследване: Български полицаи държали мигранти в барака с решетка и без тоалетна

Агенцията за гранична и брегова защита на Европейския съюз (ЕС)Фронтекспроверява данни, свидетелстващи, че българската Гранична полициянезаконно задържамигранти, преди да ги върне назад на турска територия.

Това излиза наяве от формален отговор на организацията на питане на по отношение на видеокадри и свидетелски разкази, разкриващи тази процедура.

Те са част отсъвместното разследванена девет европейски медии.

Барака с решетки

Втората част от това журналистическо следствие разкрива детайлности за нерегламентирано място за задържане на незаконни мигранти, което се намира в региона на Граничното полицейско ръководство (ГПУ) Средец.

Журналистическият екип, работил и по случая с простреляния на 3 октомври 19-годишен сириецАбдуллах ел Рюстум, открива няколко бежанци, които описват, че са били нелегално арестувани в колиба с решетки.

" Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, само че бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да вървиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар ", разказваНакманот Афганистан.

Снимайки в региона на българо-турската граница, журналистическият екип се натъква на група сирийски мигранти. Един от тях се съгласява да приказва пред камера, в случай че лицето му бъде прикрито. Той също споделя за упоменатия от Накман " хангар ".

" Отляво има военни коли "

Сириецът дава изложение на въпросната колиба и благодарение на Гугъл Maps журналистическият екип съумява да се ориентира, че мястото, за което приказва Кенан, най-вероятно се намира на територията наГПУ Средец.

" На входа, през който се влиза, има огромна врата. Отдясно, има огромна синьо-бяла постройка. От единия завършек на постройката се стига до клетката. Отляво има военни коли ", споделя сириецът, чието изложение съпвада точно с това гранично ръководство.

Журналистите откриват там постройката, наричана от бежанците " клетка " и " хангар ". Вътре фактически е цялостно с хора. В идващия месец проверяващият екип снима бараката общочетири пъти. Всеки път вътре има арестувани мигранти.

Част от видеокадрите демонстрират и чиновник с униформа наГранична полиция, който извежда на открито хората. Журналистите съумяват да снимат на мястото в това число и коли на европейската организация за гранична и брегова охранаФронтекс.

Затова Свободна Европа изпрати писмени въпроси по случая до Фронтекс. Оттам дадоха отговор, че Службата за съществени права в агенциятаще проверитези данни. От формалния отговор излиза наяве още, че до момента Фронтексне е получавала информацияза нерегламентирани места за задържане на мигранти на българо-турската граница.

" Задълбочено схващане за главните права "

" Информацията, която споделихте с нас, е препратена до Службата за съществени права на Фронтекс, която ще прегледа обвиняванията ", декларират от европейската организация.

Оттам прецизират, че от 2021 година насам са били регистрирани " 10 съществени случая ", за които се твърди, че са станали на българо-турската граница. Един от тях е бил в региона на Средец, " само че въобще не е обвързван с изискванията на Граничния контролно-пропускателен пункт ", дават отговор от Фронтекс.

Агенцията твърди, че " всички чиновници на Фронтекс имат задължението да рапортуват за всякопредполагаемо нарушениена главните права ".

Освен това прибавя, че " всички членове на непрекъснатия корпус имат задълбочено схващане за главните права и подсигуряват тяхната отбрана във всички действия ".

" Преди да бъдат ситуирани, [служителите] минават образование, както и инструктаж преди разполагане и са осведомени за задължението да рапортуват всевъзможни подозрения за нарушавания ", обобщават от Фронтекс.

В момента организацията е командировала свои чиновници в България в границите на взаимната операцияTerra 2022. Те " подкрепят граничната полиция на България в дейностите по наблюдаване на границата, само че не вземат участие в по-нататъшния развой (например процедура за леговище или действия по връщане) ".

Засилен миграционен напън

Броят на хората, опитващи се да пресекат българо-турската граница, с цел да търсят леговище в Европа, се усили през 2022 година От началото на годината Министерство на вътрешните работи е отчело опити на153 460 душида преминат през границата. Това е четири пъти повече от същия интервал на предходната година.

През 2022 година българските управляващи са задържали10 322 нелегално пребиваващив страната, или 1.8 пъти повече от интервала януари-октомври 2021 година

През 2022 година България отвори идва краткотрайни центъраза бежанци в Любимец и Елхово за над 8 милиона лв., обезпечени от Европейски Съюз. Тук хората се настаняват във фургони.

Предназначението им е точно за краткосрочно настаняване на бежанци отАфрикаиБлизкия изток, до момента в който не бъдат разпознати и изпратени в центрове на Държавната организация за бежанците или Агенция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи.

Вместо това обаче управляващите настаняват тамукраински фамилии, бягащи от съветската експанзия, които автоматизирано получават краткотрайна протекция и въобще не би трябвало да са там.

Според Конвенцията за статута на бежанците на Организация на обединените нации и българския Закон за убежището и бежанците, Българияняма правода връща хора непосредствено в Турция, без да им е предоставено право да подадат молба за леговище.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР