Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри нарушения в поръчката

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри нарушения в поръчката
Коментари Харесай

АДФИ откри фрапиращи нарушения в поръчката на Столична община за улично осветление


Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) откри нарушавания в поръчката на Столична община за улично осветяване. Намерени са общо седем нарушавания и са формирани 11 акта.

В началото на годината неправителствената организация " Спаси София " и общинският консултант Борис Бонев внесоха в прокуратурата и в Агенция за държавна финансова ревизия сигнал със подозренията, че при публичната поръчка за осветлението на столицата цените на осветителните тела са били повишени неведнъж.

Констатацията е за тежки нарушавания на публичната поръчка, за капацитет за корупционна процедура, за приспособяване на резултатите. В разбора на АДФИ е посочено, че един от участниците по две от общо четирите обособени позиции е трябвало да бъде отхвърлен, тъй като неговото предложение не дава отговор на техническите условия. Нарушенията са фрапиращи. Разликата в цените е сред 5 и 90 пъти, разяснява Бонев за БНР.

Направена е инспекция на публичната поръчка по четири обособени позиции с обект на поръчката " строителство " с тип " открита " процедура с планирана стойност - 73,6 млн. лв. (без ДДС), и осъществяването на четири контракта (всеки със период на деяние две години и с опция за удължение с още две години) за интервала от сключването им – 19 март 2021 година, до датата на разкриване на инспекцията – 8 февруари 2022 година Изпълнението на договорите не е завършило, прецизират от АДФИ.

По думите на Бонев извънредно време е да бъдат указани ясни правила по какъв метод се прави предварителното изследване, с цел да се стигне до избрана цена в публичните поръчки.

АДФИ установи, че средствата, планувани за ново създаване, са доста повишени по отношение на потребностите на града, както и че в количествените сметки има действия и материали, които нямат връзка с уличното осветяване, т.е. са дописани, с цел да се дават още пари, изясни той.

От " Спаси София " са поискали информация от АДФИ информация дали резултатите от отчета им са предадени на прокуратурата и на Сметната палата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР