Агенцията за борба с рака към Световната здравна организация класифицира

...
Агенцията за борба с рака към Световната здравна организация класифицира
Коментари Харесай

СЗО: Талкът вероятно е канцерогенен за хората

Агенцията за битка с рака към Световната здравна организация класифицира талка като " евентуално канцерогенен " за хората. Външен специалист обаче предизвести информацията да не се пояснява като безспорен факт.

Решението се основава на лимитирани доказателства, че талкът може да аргументи рак на яйчниците при хората, че е привързан с рака при плъховете и че демонстрира канцерогенни признаци в човешките кафези, съобщи Международната организация за проучване на рака (IARC) към СЗО.

Талкът е естествено срещащ се минерал, който се добива в доста елементи на света и постоянно се употребява за производството на бебешка пудра. Според основаната в Лион IARC множеството хора са изложени на въздействието на талк под формата на бебешка пудра или друга козметика. Най-значителното излагане на талк се случва, когато той се добива, обработва или се употребява за произвеждане на артикули, добавя организацията.

Има многочислени изследвания, които поредно демонстрират увеличение на честотата на рака на яйчниците при дами, които употребяват талк върху гениталиите си. IARC не може да изключи обаче, че талкът в някои проучвания е бил нечист с причиняващ рак азбест. „ Ролята на талка не може да бъде изцяло открита ", се споделя в заключенията на организацията.

Кевин Макконъуей е статистик от английския Open University. Той не е взел участие в проучването, само че предизвести, че за оценката на IARC " най-очевидното пояснение в действителност е подвеждащо ". " Агенцията има за цел единствено да отговори на въпроса дали веществото има капацитет да аргументи рак при някои условия, които IARC не прецизира. Тъй като изследванията са наблюдателни и заради тази причина не могат да потвърдят причинно-следствената връзка, няма безапелационно доказателство, че използването на талк предизвиква нараснал риск от рак ", сподели той.

Съобщението идва единствено няколко седмици откакто американският фармацевтичен и козметичен колос Johnson & Johnson се съгласи да заплати 700 млн. $ за споразумяване на обвиняванията, че е подвеждал клиентите си по отношение на сигурността на своите артикули на основата на талк. Johnson & Johnson не призна нарушавания в съглашението, макар че през 2020 година изтегли продукта от северноамериканския пазар.

В резюме на оповестените през 2020 година изследвания, обхващащи 250 000 дами в Съединени американски щати, не се открива статистическа връзка сред използването на талк върху гениталиите и риска от рак на яйчниците. Същевременно IARC класифицира акрилонитрила - химическо съединяване, употребявано за произвеждане на полимери, като " канцерогенен за хората " - най-високото равнище на предизвестие. Той се базира на " задоволително доказателства ", свързващи акрилонитрила с рака на белия дроб. Полимерите, създадени с акрилонитрил, се употребяват във всички типове артикули - от влакната в облеклата до килимите, пластмасите и други потребителски артикули.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР