Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) обяви резултатите от взетите

...
Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) обяви резултатите от взетите
Коментари Харесай

Украинските яйца у нас са безопасни, чакат Великден

Агенцията за сигурност на храните (БАБХ) разгласи резултатите от взетите проби на импортираните от Украйна яйца. Те се изследват за радиоактивност и тежки метали. От БАБХ осведомиха, че през периода 09 – 19.03.2023 година в България са импортирани общо 2 608 200 броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия.

Това, което демонстрира анализът и инспекцията е, че яйцата дават отговор на всички условия и са годни за консумация. От организацията оповестиха още, че когато постъпват в страната те отиват в два от утвърдените склада и по-късно се популяризират и в комерсиалната мрежа. Великден наближава. Яйца за боядисване ще има.

„ Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория и пробите надлежно демонстрираха, че всички резултати са негативни. Изследвани са за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди. Резултатите са негативни, което значи, че яйцата са безвредни. Това демонстрират лабораторните разбори “, изясни доктор Татяна Николова, БАБХ.

Един от най-големите вносители на яйца от Украйна съобщи, че те се подлагат на надзор и дават отговор на всички условия.

„ В България изказванието, че влизат яйца без щемпел и без следене е цялостен парадокс. Те минават и веднъж през ветеринарната работа в, ветеринарна работа в Румъния, ветеринарна работа в България, митници в България, т. е. това нещо не може да се случи “, сподели Андрей Цой, вносител на яйца от Украйна.

Основният проблем на родните производители и притежатели на птицевъдни ферми е, че яйцата, които идват от трети страни, са на прекомерно ниски цени. Това се отразява на цената на родните яйца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР