Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която,

...
Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която,
Коментари Харесай

Украинските бежанци, които отказват предложеното настаняване, ще си търсят подслон сами -

Агенцията за бежанците вкарва декларация за украинските жители, с която, в случай че те откажат препоръчаното им настаняване по държавната стратегия, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви по Българска национална телевизия ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Въвеждането на този документ се случва откакто тази заран близо 200 бежанци във Варна отхвърлиха в последния миг да се качат на проведените за тяхното пренасяне рейсове и да потеглят към държавна база в Паничище. Натам се насочиха единствено петима души от авансово деклариралите към 200 души във Варна, че одобряват настаняването.

" Всичко беше планувано и квалифицирано до последния подробност, обстановката се променяше до последния миг ", обяви Тошева по bTV. Информация за желанията на бежанците от Украйна е събрана посредством анкета. Над
40 хиляди от тях са попълнили въпросника.

„ За страдание, е реалност прахосване на запас – човешки и финансов. Това е като с фалшивите сигнали на тел. 112 “, разяснява Тошева.

Тя предизвести, че в краен случай ще се наложи украинци да бъдат настанявани в бежанския център в Елхово с над 1700 места. " Това е най-фаталният вид, не желаеме да прибягваме към него, само че поради прищявки може да се наложи ", добави Тошева.

За разлика от Варна, в Бургас всички 57 бежанци, които бяха удостоверили, че са съгласни да бъдат настанени в Паничище потеглиха към планинската държавна база. Очаква се на следващия ден да бъде изведена нова група от 70 индивида, настанени в хотел в Слънчев бряг. 

" Динамиката се трансформира през 15-20 минути, получаваме информация от хотелиери, от украински жители и техните организации, също по този начин и през екипите, които са на терен, че избрани хора или се отхвърлят, други - че няма да изчакат и възнамеряват да тръгнат със личен ход в някаква посока ", разяснява Тошева.

По нейни думи за последните 24 часа страната ни са напуснали над 5 200 бежанци.

" По-голямата част се връщат в Украйна, в региони които са мирни и няма непосредствена опасност за живота и здравето на тези хора ", уточни тя.

Три екипа на Държавната организация за бежанците са на терен; общо са над 100 души от всички ведомства. За през днешния ден са били обезпечени над 10 рейса, осем спомагателни вагона от Българските държавни железници.

" Има изключителни наряди във ведомствата. Ще има чиновници 24/7. Подсилени са локалните структури на БДЖ и Министерство на вътрешните работи в Бургас и Варна. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна, и вода за бежанците ", сподели Тошева.

В понеделник Министерството на туризма ще стартира да изплаща дължимите пари на хотелиерите, приютили бежанци, за месец април, увериха от Министерство на туризма.

Има обособени буферни зони за нощувка на бежанците, в случай че някъде настъпи проблем с логистиката по пренастаняването им в последния миг.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР