Агенцията по заетостта започва от днес процедура за прием на

...
Агенцията по заетостта започва от днес процедура за прием на
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта предлага на бизнеса финансиране за близо 2000 нови работни места |

Агенцията по заетостта стартира от през днешния ден процедура за банкет на поръчки от работодатели, които желаят да получат финансова поддръжка при наемането на безработни лица. До 2 април 2021 година в това число те могат да подават документи в бюрата по труда в страната за прилагане на преференции по насърчителни ограничения за претовареност и образование на безработни лица, регламентирани в Закона за поощряване на заетостта.

Финансовата поддръжка се дава на работодателите в границите на Националния проект за деяние по заетостта за 2021 година, който планува субсидиране на заетостта на най-малко 1965 новоназначени безработни и над 200 наставници за част от тях по насърчителните ограничения, за които започва актуалната процедура.

Според проекта ще се изплащат по 630 лева месечно и дължимите осигурителни вноски за всеки нает. Изискването е хората да са на възраст до 24 година или над 50 година, с главно и по-ниско обучение, безработни майки с деца до 5 година и други.

Насърчителните ограничения оферират разновидности за работа на цялостно или ненапълно работно време. Продължителността на обезпечаваната претовареност и интервала на субсидиране също е друга и варира от 3 до 12 месеца.

Съгласно член 50, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта Съветите за съдействие към бюрата по труда ще оценят до 7 април 2021 година подадените поръчки по одобрени критерии и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в границите на наличния свободен финансов запас.

Работодателите могат да аплайват и за други преференции (финансови средства) за наемане на работа на избрани групи безработни лица, а също и за осъществяване на професионално образование на безработни лица и образование по основни компетентности на заети лица в микро, дребни и междинни предприятия.

Успоредно с това Агенцията по заетостта дава финансови преференции и на безработните лица, с които да подтиква тяхната подвижност при търсене или започване на работа в друго обитаемо място или предприемачество.

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от другите стратегии и ограничения за поощряване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните благоприятни условия за кандидатстване за тях до привършване на планувания финансов запас се афишират на уеб страницата на АЗ, в графа „ Обяви за финансиране по райони ”, в подрубрики за всеки район „ Насърчителни ограничения за безработни ” и „ Насърчителни стратегии и ограничения за работодатели ”.

Свободните средства се афишират и на осведомителното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и цялостна информация за опциите, реда и изискванията за даване на преференции за безработни или работодатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР