Агенцията по заетостта отчита 5.6% безработица в страната през октомври

...
Агенцията по заетостта отчита 5.6% безработица в страната през октомври
Коментари Харесай

Безработицата през октомври се свива и според версията на Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта регистрира 5.6% безработица в страната през октомври - покачване от 0.3 процентни пункта по отношение на септември. В съпоставяне с предходната година обаче тя се свива с 0.3 пункта.

В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са общо 182 529, което – главно в следствие от приключването на сезонната претовареност – е с 9748 души повече по отношение на септември. В съпоставяне с октомври 2018 година те са с 10 970 по-малко.

Новорегистрираните безработни през октомври са 35 697, като от тях 2108 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа.

От организацията показват, че главен акцент в работата на бюрата по труда е активирането на неактивни в търсенето на работа хора. В резултат към 2 хиляди души месечно били задействани.

Постъпилите на работа безработни през октомври са 17 562, като 93.5% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 515 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учещите и заетите също посредством бюрата по труда са намерили своето ново работно място.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР