Агенцията по вписванията отказва да впише фирми, които имат чуждици

...
Агенцията по вписванията отказва да впише фирми, които имат чуждици
Коментари Харесай

"Галакси стоун" или "Небесна каменна линия" - защо инвеститори превеждат имената на фирмите си

Агенцията по вписванията отхвърля да впише компании, които имат чуждици в името си. Като претекст се сочи, че условието в закона името на компанията да е изписано на български език означавало да е на " литературен български език ", алармира четец на " Дневник ". Така се постанова непознати вложители да " превеждат " интернационалното име на компанията си или да платят наново държавната такса, с цел да преминат процедурата при различен служител, който не е езиков пурист.

Случаят е следващата илюстрация за нееднакво използване на закона.

Така се стига до случаи, в които сдружение, което желае да се впише като ГАЛАКСИ СТОУН ООД, се отхвърля от определеното име и се вписва като НЕБЕСНА КАМЕННА ЛИНИЯ ООД поради напътствията на длъжностното лице по вписванията Диян Емилов Крил. Друг отвод е бил за регистриране на компания с име ДООР ДИЗАЙН ПЛОВДИВ. Според Крил транслитерирането на български език не е задоволително, макар че има голям брой вписани компании, които имат чуждици в името си. И трите отхвърли, които бяха изпратени до редакцията, са подписани от Крил. От организацията прецизираха пред " Дневник ", че против работата му " не са постъпвали сигнали или недоволства от сходен темперамент ".

Няма процедура за отводи за регистриране поради неизписано на " литературен български език " име, подчертаха от инстиуцията. Посочиха, че името би трябвало просто да е с български букви, а повече условия могат да са разследване от характерен предмет на активност на компанията, както е по Закона за лечебните заведения да вземем за пример.

" Длъжностните лица по регистрацията правят инспекция за правомерност, чийто обсег е избран от наредбата на член 21 от Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ). Вписване се прави, в случай че са налице плануваните в член 21 от ЗТРРЮЛНЦ условия, надлежно се постановява стимулиран отвод, когато не е налице някое от посочените условия.

Отказът на длъжностното лице по регистрацията може да се апелира пред окръжния съд по седалището на търговеца в 7-дневен период от връчването му. Ако отводът бъде анулиран, съдът дава наложителни инструкции да се извърши желаното регистриране, изтриване или оповестяване по съответното заявление. Контролът за произнасянето на длъжностните лица по регистрацията по постъпилите заявки е единствено правосъден и постановените отводи не подлежат на преразглеждане по административен ред ", показаха още от организацията.

Пред " Дневник " юристи обясниха, че нормално поучават клиентите си да подадат още веднъж заявление за регистриране, тъй като то най-вероятно ще се падне на друго длъжностно лице. Това обаче води до заплащане на такса за повторно - 110 лева, в случай че заявката е на хартия, и 55 лева, в случай че заявката е електронно. Затова и не всеки би се съгласил да подаде отначало заявление.

Такъв е един от случаите на отказано регистриране, изпратени до " Дневник ". Подателят на заявката за регистриране - името се състои от две думи чуждици, е завел дело в съда. По тази причина до произнасянето на съда той изиска анонимност за себе си и мечтаното от него име на компания. Адвокатът му Тодор Грозданов описа, че е направил инспекция и с едната чуждица в Търговския указател има вписани 31 сдружения, а с другата - над 40.

" Този претекст е напълно погрешен, защото длъжностното лице си е разрешило да пояснява закона ограничаващо и всъщност го е дописало, като съгласно него български език по смисъла на член 7, алинея 3 от Търговския закон значи само български литературен език ", се споделя в жалбата на Грозданов до съда.

Той изясни, че няма процедура на Върховния касационен съд (ВКС) по тъкмо подобен проблем, само че в претекстовете на решение по сходно дело магистратите изясняват, че " в правосъдните регистърни решения декларираните условия се вписват на български език (или с български букви), като се държи сметка за това, че всички декларирани за регистриране условия, включително и компанията на търговеца, се изписват на кирилица (с български букви) ". Грозданов изясни, че съдът натъртва на " български букви ", тъй като кирилицата се употребява и в други страни, само че с добавени букви за характерни звуци в съответния език.

" Държавните служители спъват бизнеса. Това е изгубен бизнес за България ", разяснява за " Дневник " счетоводител, който от години работи с организацията.

В организацията няма статистика на обжалваните отводи за регистриране на компании, както и информация какъв брой от тях са били анулирани от съда. Институцията не поддържа и данни за обжалвани дейности на обособените длъжностни лица по регистриране, с цел да се наблюдава дали нечии актове са по-често атакувани в съда и отменяни от магистратите.

Закон за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел:
Чл. 21. Длъжностното лице по регистрацията ревизира дали:1. (доп. - Дъждовни води, бр. 50 от 2008 година, в действие от 30.05.2008 г.) е подадено заявление за желаното регистриране, изтриване или оповестяване при съблюдаване на плануваните за това форма и ред;2. (изм. - Дъждовни води, бр. 50 от 2008 година, в действие от 30.05.2008 година, доп. - Дъждовни води, бр. 74 от 2016 година, в действие от 01.01.2018 г.) декларираното събитие предстои на регистриране и не е вписано или показаният акт предстои на оповестяване и не е разгласен в комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;3. заявката изхожда от оправомощено лице;4. към заявката са приложени всички документи според условията на закон, надлежно подлежащият на оповестяване акт;5. (изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 50 от 2008 година, в действие от 30.05.2008 г.) съществуването на декларираното за регистриране събитие и сходството му със закона се откриват от показаните документи по т. 4 надлежно дали подлежащият на оповестяване акт дава отговор по външните си белези на условията на закона;6. (изм. - Дъждовни води, бр. 50 от 2008 година, в действие от 30.05.2008 г.) е показана декларация по член 13, алинея 4;7. (изм. - Дъждовни води, бр. 74 от 2016 година, в действие от 01.01.2018 г.) друго лице няма права върху компанията или наименованието и те дават отговор на условията на член 7, алинея 2 от Търговския закон при в началото регистриране или смяна на компанията на търговец, надлежно на член 7 от Закона за юридическите лица с нестопанска целпри в началото регистриране или смяна на наименованието на юридическо лице с нестопанска цел;8. (нова - Дъждовни води, бр. 105 от 2016 г.) документите, които по силата на закон се сформират с нотариално заверен автограф или с нотариално заверен автограф и наличие, са въведени в базата данни на Информационната система по член 28б от Закона за нотариусите и нотариалната активност, и дали показаните документи подхождат на въведените данни за тях в Информационната система;9. (предишна т. 8 - Дъждовни води, бр. 105 от 2016 г.) е платена дължимата държавна такса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР