Агенцията по вписванията информира, че с нормативни промени се въвеждат

...
Агенцията по вписванията информира, че с нормативни промени се въвеждат
Коментари Харесай

Нормативни промени намаляват административната тежест при подаване на годишните финансови отчети

Агенцията по вписванията осведоми, че с нормативни промени се вкарват облекчени условия при подаване на годишни финансови доклади (ГФО) и годишни отчети за активността за дребни, междинни и микро предприятия.

Отпада нуждата да се показват документи, доказващи приемането на годишния финансов доклад и годишния отчет за активността (покани за привикване на общи събрания, протоколи от извършени общи събрания, доказателства за приемане на поканите и пр.). Това гласят влезналите в действие на 14 март 2020 година промени в Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за водене, запазване и достъп до комерсиалния указател и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Национална агенция за приходите припомня: Срокът за подаване на данъчни заявления е до 30 април

Обстоятелството, че ГФО са признати от съответния способен орган, се потвърждава с показване на декларация по пример (декларация по чл.62а, ал.2, т.2 от Наредба N1 от 14 февруари 2007) от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел.

Облекченията на се ползват за огромни предприятия и компании от публичен интерес*. Според статистиката за 2018 година, тези компании са към 3-4% от всички предприятия.

По данни на Агенцията по вписванията, подадените ГФО от 01.01.2020г. досега са малко над 16 400. От тях 70% са подадени по електронен път, а тридесет % - на гише. Според броя на подадените заявки Г2 (ГФО) за 2019 година (351 584), до края на септември 2020 година (крайният период за подаване на ГФО ), се чака да бъдат подадени над 330 000 заявки.

Изменения и допълнения в Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) уреждат реда за обработка на необявените годишни финансови доклади и годишни отчети за активността, подадени в Агенцията по вписванията преди 24.04.2020 година Според новите текстове, събитието, че ГФО е признат от съответния способен орган, се потвърждава единствено с декларация по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ. Тази смяна ще понижи размера и обсега на инспекцията, която правят длъжностните лица по регистрацията, като по този метод ще се усъвършенства срокът и бързината на производството по оповестяване на ГФО, надлежно ще се преодолее насъбраното закъснение от 2017 година насам.

*По смисъла на Закона за счетоводството:

Големи предприятия са предприятия, които към 31 декември на настоящия регистриран интервал надвишават минимум два от следните индикатора:

1. балансова стойност на активите - 38 000 000 лева.;

2. чисти доходи от продажби - 76 000 000 лева.;

3. междинна бройка на личния състав за отчетния интервал - 250 души;

Съгласно §1, т. 22 "Предприятия от публичен интерес " са:

а) предприятия, чиито прехвърлими скъпи бумаги са позволени до търговия на контролирания пазар в страна - членка на Европейския съюз;

б) кредитни институции;

в) застрахователи и презастрахователи;

г) пенсионноосигурителните сдружения и ръководените от тях фондове;

д) капиталови медиатори, които са огромни предприятия по този закон;

е) групови капиталови схеми и ръководещи сдружения по смисъла на Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение, които са огромни предприятия по този закон;

ж) финансови институции по смисъла на Закона за кредитните институции, които са огромни предприятия по този закон;

з) "Холдинг Български държавни железници " - ЕАД, и дъщерните му предприятия; Национална компания "Железопътна инфраструктура ";

и) търговски сдружения, чиято съществена активност е да създават и/или да придвижват, и/или да продават електрическа енергия и/или топлоенергия и които са огромни предприятия по този закон;

к) търговски сдружения, чиято съществена активност е да внасят и/или придвижват, и/или разпределят и/или транзитират природен газ и които са огромни предприятия по този закон;

л) ВиК оператори по смисъла на член 2, алинея 1 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които са междинни и огромни предприятия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР