Агенцията по обществени поръчки (АОП) е издала 9 становища след

...
Агенцията по обществени поръчки (АОП) е издала 9 становища след
Коментари Харесай

Агенцията по обществени поръчки е издала 9 становища след случайни проверки

Агенцията по публични поръчки (АОП) е издала 9 мнения след инспекции на инцидентен принцип на процедури за публични поръчки по член 232 от Закона за публичните поръчки в интервала 3-14 октомври. Това оказва се от бюлетин на Агенцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проверяваните процедури се дефинират посредством инцидентен избор от профилиран програмен продукт по методика, която регистрира равнището на риск. Проверката на АОП се прави на два стадия – преди и след пускане на процедурата. Тя обгръща решението и обявлението, с които се оповестява откриването, техническата спецификация и методиката за оценка, когато е използвано (респ. плановете на тези документи при първия етап).

Проверени възложители: Община Опака, МУ - Пловдив, Община Кюстендил, Държавна организация за бежанците при Министерски съвет,
ТУ - София, НКЖИ, Югозападно държавно дружество, ИА " Автомобилна администрация ", Община Пловдив. Издадени са 9 мнения, показват от АОП.

Община Опака е тествана за публичната поръчка с предмет: " Зимно поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинска пътна мрежа и улиците в обитаемоте места на територията на община Опака за сезони 2022/2023, 2023/2024, 2024/2025, 2025/2026 и 2026/2027 година по обособени позиции ". Становището на АОП (от 12 октомври) е, че не са открити несъответствия с условията на Закон за обществените поръчки.

Медицински университет - Пловдив е тестван за социална поръчка за " Доставка на здравна инсталация за диагностика, лечения и образование за потребностите на катедри към МФ на МУ-Пловдив по обособени позиции ". От АОП са установили, че не са открити несъответствия с условията на Закон за обществените поръчки.

Община Кюстендил е била тествана за социална поръчка с предмет: " Закупуване и доставка на профилирани камиони за разделно събиране и превозване на зелени боклуци ". И при нея от АОП не са открили несъответствия с условията на Закон за обществените поръчки.

Държавната организация за бежанците при Министерския съвет е тествана за социална поръчка " Осъществяване на денонощна, физическа, невъоръжена защита в административната постройка и териториалните поделения на ДАБ при Министерски съвет, по седем обособени позиции ". Становището на АОП е: " Препоръката от първия стадий на контрола, касаеща възбраната за възлагане на контракти за публични поръчки на свързани с Русия лица, органи и формирания, е отразена неопределено – погрешно е посочено правното съображение, а доколкото използваните понастоящем прагове по член 4, букви а), б) и в) от Директива 2014/24/ЕС са открити с Делегиран правилник (ЕС) 2021/1952 на Комисията от 10 ноември 2021 година, препратката към Делегиран Регламент 2017/2365 също е неверна. Във връзка с рекомендацията да уточни информацията за крайния период на настоящите контракти възложителят е отстранил установеното на първия стадий на контрола противоречие, като е уеднаквил текста в техническите спецификации за другите обособени позиции. Не е конкретизирал датите на привършване на договорите за обособените обекти, въпреки те да са определящи за началото на осъществяването на новите контракти.

При публичната поръчка с предмет: " Процедура № 02–03.1 Закупуване на профилиран програмен продукт за задачите на Център за Върхови Постижения - УНИТе по Проект BG05M2OP001-1.001-0004 “ на Технически университет - София " от АОП не са открити несъответствия с условията на Закон за обществените поръчки.

Национална компания " Железопътна инфраструктура " Директива за птиците е била тествана за социална поръчка с предмет: " Подновяване на стоманения път от км. 34+882 до км. 38+203 и от км. 41+585 до км. 46+897 с обща дължина 8 633 метра в междугарието Ветово – Сеново по 9-та жп линия ". Становище на АОП (КСИ-165 от 13.10.2022 г.) гласи: " Не са взети поради част от рекомендациите от първия стадий на контрола, като са изпратени писмени претекстове. С довода, че предплатеното заплащане е правна опция, а не наложително условие по процедурата, възложителят е запазил изискването за застраховане на предплатено предоставените средства посредством показване на банкова гаранция, въпреки член 111, алинея 7 от Закон за обществените поръчки да дава право на изпълнителя самичък да избере форма на гаранция (от посочените в алинея 5 на същия член). Във връзка с рекомендацията за изписване на задачите заглавия на законите, посочени единствено посредством съкращения, както и за поправяне на препратката, касаеща възбраната по член 5к, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 833/2014, в претекстовете е маркирано, че ще се създадат промени в документите, само че съответните текстове в обявлението не са променени.

Югозападно държавно дружество Директива за птиците е тествано за: " Доставка и инсталиране на поточна линия за добиване и обработка на семена от горско-дървесни типове за потребностите на " ЮЗДП " Директива за птиците ". Според АОП възложителят не е съобразил рекомендацията от първия стадий на контрола за изтъкване на CPV код, описващ по-точно предмета на поръчката, само че не са изпратени претекстове по член 232, алинея 7 от Закон за обществените поръчки. Сред основанията за премахване е посочено съществуването на " събитията по член 5к от Регламент (EС) № 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 година ", въпреки възбраната за възлагане на контракти за публични поръчки на свързани с Русия лица, органи и формирания да се съдържа в член 5к, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 833/2014 година

Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " е била тествана за публичната поръчка: " Доставка на чиста (активна/електрическа сила на ниско напрежение и осъществяване на функционалностите на координатор на балансираща група за обектите, стопанисвани от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " /ИААА/ ". Възложителят е отбелязал в обявлението предвиждана алтернатива, само че липсва информация за размера и цената ѝ. Освен това, не излиза наяве дали цената на опцията е включена в прогнозната стойност на цялата поръчка. Във връзка със възбраната за възлагане на контракти за публични поръчки на свързани с Русия лица, органи и формирания е направена неточна отпратка (към „ член 5к от Регламент (EС) № 2022/576 “, вм. към член 5к, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 833/2014), пишат в мнението си от АОП.

Община Пловдив е тествана за публичната поръчка: " Доставки на строителни материали за потребностите на Община Пловдив и структурните ѝ звена, по две обособени позиции ". В мнението на АОП написа, че направената отпратка във връзка със възбраната за възлагане на контракти за публични поръчки на свързани с Русия лица, органи и формирания е неточна.

Обхват на контрола по член 232 от Закон за обществените поръчки:

На надзор посредством инцидентен избор (КСИ) подлежат процедурите, чието разкриване се оповестява посредством съобщение и са с планирана стойност равна или по-голяма от:
а) 1 000 000 лева - за строителство;
б) 200 000 лева - за доставки и услуги.

Конкретните процедури, които се ревизират, се дефинират от система за инцидентен избор (ССИ) по методика, която регистрира равнището на риск.

Всяка записана в ССИ процедура може да бъде определена за инспекция до три работни дни след нейната регистрация, като изборът се оповестява на Портала за публични поръчки.

Контролът се реализира на два етапa. Първият от тях е преди обявяване откриването на процедурата и включва инспекция на плановете на решение, съобщение, техническа спецификация и (когато е приложимо) на методиката за оценка. За резултатите се изготвя авансово мнение. При избрани процедури контролът завършва на първия стадий (публично съревнование, открита процедура със скъсен период за приемане на предложения и незабавно възлагане по член 74, алинея 4, член 75, алинея 7, член 76, алинея 6, член 133, алинея 4, член 134, алинея 3, член 135, алинея 3, член 136, алинея 3 и член 137, алинея 4 от ЗОП). В тези случаи мнението е дефинитивно.

Вторият стадий на КСИ се прави след обявяване откриването на процедурата, като обект на инспекция са утвърдените документи. Ако не са спазени рекомендациите в предварителното мнение, се преглеждат и писмените претекстове, които възложителят следва да изпрати до Агенцията по публични поръчки най-късно на идващия работен ден след публикуването на решението за разкриване и обявлението, с което се оповестява откриването на процедурата.

Вторият стадий на контрола приключва с издаване на дефинитивно мнение.

Освен на възложителя, мнението, с което е завършил контролът по член 232, се изпраща и на органите за следващ надзор по Закон за обществените поръчки - АДФИ и Сметна Палата. То предстои и на издание, т.е. всички заинтригувани лица имат достъп до информацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР