Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана

...
Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана
Коментари Харесай

След репортаж на БНТ: Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Агенцията по медикаментите е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с лекарства в интернет, след репортаж на " По света и у нас ". Наша инспекция сподели, че обявите за продажба на инсулин са свалени, само че в уеб страницата не престават да се оферират лекарства, които се купуват единствено с рецепта от аптеката.

Альоша Шаламанов с детайлностите по тематиката.

Продажбата на медикаменти с рецепта в интернет е неразрешена. По сигналите за нелегално разпространяване на медикаменти в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП. В множеството случаи се оказва, че китайски търговци оферират подправени лекарства.
Явор Колев - н-к " Трансгранична проведена престъпност ", ГДБОП: Особено медикаменти, които касаят младежите, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са неразрешени за продажба в България. Явор Колев - шеф `Трансгранична проведена престъпност ": Можем да попаднем на лекарство, което може да заплаши съществено живота и здравето ни. И от трета страна да ни бъдат откраднати персонални данни, финансова информация. И да бъдат източени наши кредитни карти.
Сайтовете не са длъжни да управляват наличието на обявите, които разгласяват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като консуматори не са предпазени.

Димитър Маграритов - ръководител на КЗП: Нормативната уредба, която контролира онлайн търговията обгръща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би към момента е една празнина в правото- нещо, което следва да бъде решено на регулаторна основа.
За това преди да купим стока от физическо лице в мрежата би трябвало да проучим офертата добре и да не плащаме авансово. Продажбите в интернет се наблюдават от особено звено в Национална агенция за приходите. То следи куриерските компании и има достъп до базите данни на платформите за електронна търговия и уеб страниците за разгласи.

Росен Бъчваров - управител " Комуникации ", Национална агенция за приходите: Ние сме фокусирали нашите старания точно върху отделянето - доста ясно разграничение, къде физическите лица продават личните си персонални движимости и къде физически лица или компании правят търговия в интернет - купуват движимости за да ги препродадат.
Във втория случай се дължат налози. Затова са осъществени проверки и инспекции на стотици физически лица. Установени са хора, с неплатени налози за над 1 милион лв..

 Сайт продава нелегално медикаменти без рецепта Сайт продава нелегално медикаменти без рецепта
Пациентски организации "Заедно с теб " алармираха, че в уебсайт за разгласи свободно се продават медикаменти за тежки болести, които се изписват с реце...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР