Агенцията на Европейския съюз в областта на предоставяне на убежище

...
Агенцията на Европейския съюз в областта на предоставяне на убежище
Коментари Харесай

Броят на кандидатите за убежище в Европа е достигнал 6-годишен максимум

Агенцията на Европейския съюз в региона на даване на леговище заяви през днешния ден, че броят на хората, търсещи леговище в Европа е достигнал шестгодишен най-много, а сирийските жители още веднъж са преди всичко измежду тези, които желаят да получат интернационална протекция, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Агенцията сподели, че през септември са били подадени близо 98 000 молби за леговище в 27-те страни членки на Европейски Съюз плюс Норвегия и Швейцария, които са известни с общото название ЕС+. Хората, които идват в Европа, бягащи от спорове или гонене, е доста по-вероятно да получат леговище, в сравнение с икономическите мигранти.

Близо 15 500 сирийци публично са поискали интернационална протекция, а броят на потърсилите леговище афганистанци е 13 700 души. Турските жители са на трето място с 5800 кандидатствали за леговище през септември, което е безспорен най-много за страната, в която Европейски Съюз връща назад мигранти. През септември са регистрирани също рекордни равнища на потърсили леговище индийци, бангладешци, тунизийци, грузинци, мароканци и египтяни, заяви организацията.

В същото време огромен брой хора, бягащи от съветската инвазия в Украйна, не престават да се записват за статут на краткотрайна протекция , което оказва помощ да им се обезпечи кратковременен достъп до финансова помощ, настаняване и трудоустрояване.

Агенцията сподели, че " тези едновременни провокации са изправили националните системи в няколко страни от ЕС+ пред забележителен напън ".

Над 1 милион души, множеството от които сирийци, бягащи от спора в страната си, влязоха в Европейски Съюз през 2015 година, препълниха центровете за настаняване и провокираха най-голямата политическа рецесия в блока в историята му. През есента на онази година бяха регистрирани месечно по към 173 000 молби за леговище, което е съвсем двойно от стойностите от този септември, показва АП.

Държавите членки на Европейски Съюз към момента спорят кой би трябвало да поеме отговорност за хората, идващи незаконно в Европа и дали техните съседи и сътрудници би трябвало да бъдат задължени да оказват помощ за приемането на бежанския поток.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР