Агенцията на европейските енергийни регулатори (Agency of the cooperation of

...
Агенцията на европейските енергийни регулатори (Agency of the cooperation of
Коментари Харесай

Еврорегулатор откри непрозрачност и крос-субсидиране в тарифите на Булгартрансгаз

Агенцията на европейските енергийни регулатори (Agency of the cooperation of energy regulators - ACER) подлага на критика българския държавен газов оператор " Булгартрансгаз " за това, че е изключил от тарифния си модел за 2020/2021 година дълготрайните контракти за пренос на съветски газ и че едни такси за прилагане на мрежата му са доста по-високи от другите, което води до кръстосано субсидиране. Това се показва в, оповестен на 16 декември 2020 година

Документът е изпратен до " Булгартрансгаз " и до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). От тях се желаят повече пояснения по тарифния модел, за който организацията отбелязва още, че не е съчетаем с рекомендациите на мрежовия код за структурата на преносните цени за газ. Причината е, че съгласно изнесените данни ползвателите на мрежата на " Булгартрансгаз " не могат да изготвят или предвиждат реферетни цени въз основата на показаните документи. Информацията не е показана транспарантно и не може да се каже, че утвърденият от КЕВР тарифен модел е резултат от задоволителни обществени съвещания.

Анализът на АСЕR демонстрира високо равнище на кръстосано субсидиране в интерес на потребителите на вътрешната преносна мрежа за сметка на тези на директната.

Просто казано – ползвателите на директната заплащат повече от клиентите на вътрешната мрежа .

Агенцията на европейските енергийни регулатори открива, че тарифният модел прави по-евтини множеството входни точки от непознатите мрежи, до момента в който да вземем за пример изходната връзка към Гърция на пункта Кулата/Сидирокастро е доста по-скъпа – с 86 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР