Агенцията на ЕС за околната среда призова държавите-членки да намалят

...

"От 2011 г. до 2020 г. продажбите на пестициди в ЕС-27 остават относително стабилни на ниво от около 350 000 тона годишно", заяви Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) в нов доклад, позовавайки се на данни от Евростат.

Пестицидите се използват широко в сектора на селското стопанство, но също така и в горското стопанство, покрай пътища и железопътни линии, както и в градски райони като обществени паркове, детски площадки или градини.

През 2020 г. един или повече пестициди са открити над праговете, пораждащи безпокойство в 22% от всички пунктове за мониторинг в реки и езера в Европа, заяви ЕАОС.

Инсектицидът имидаклоприд и хербицидът метолахлор показват най-голям абсолютен брой превишения в цяла Европа, предимно в Северна Италия и Североизточна Испания.

В подпочвените води най-много превишения е причинил хербицидът атразин, въпреки че е забранен от 2007 г. насам.

В доклада се посочва, че излагането на хората на химически пестициди, предимно чрез храната, но също и чрез въздуха в регионите с интензивно земеделие, е свързано с развитието на сърдечни, респираторни и неврологични заболявания, както и на рак.

"Тревожно е, че всички наблюдавани пестициди ... са открити в по-високи концентрации при децата, отколкото при възрастните", заяви ЕАОС.

В проучване, проведено в Испания, Латвия, Унга?07:02:32" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Агенцията на ЕС за околната среда призова държавите-членки да намалят" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

ЕС предупреждава срещу употреб | BGNES

Агенцията на Европейски Съюз за околната среда прикани държавите-членки да понижат използването на пестициди, защото продажбите им остават постоянни, макар че замърсяват околната среда, свързани са с хронични болести и предизвикват загуба на биоразнообразие, съобщи Агенция Франс Прес.

" От 2011 година до 2020 година продажбите на пестициди в ЕС-27 остават релативно постоянни на равнище от към 350 000 тона годишно ", съобщи Европейската организация по околна среда (ЕАОС) в нов отчет, базирайки се на данни от Евростат.

Пестицидите се употребяват необятно в бранша на селското стопанство, само че също по този начин и в горското стопанство, около пътища и железопътни линии, както и в градски региони като публични паркове, детски площадки или градини.

През 2020 година един или повече пестициди са открити над праговете, пораждащи безпокойствие в 22% от всички пунктове за мониторинг в реки и езера в Европа, съобщи ЕАОС.

Инсектицидът имидаклоприд и хербицидът метолахлор демонстрират максимален безспорен брой превишения в цяла Европа, най-вече в Северна Италия и Североизточна Испания.

В подпочвените води най-вече превишения е предизвикал хербицидът атразин, макар че е неразрешен от 2007 година насам.

В отчета се показва, че излагането на хората на химически пестициди, най-вече посредством храната, само че също и посредством въздуха в районите с интензивно земеделие, е обвързвано с развиването на сърдечни, респираторни и неврологични болести, както и на рак.

" Тревожно е, че всички следени пестициди... са открити в по-високи концентрации при децата, в сравнение с при възрастните ", съобщи ЕАОС.

В изследване, извършено в Испания, Латвия, Унгария, Чешката република и Нидерландия сред 2014 и 2021 година, в телата на 84% от участниците в изследването са открити най-малко два пестицида.

Замърсяването с пестициди води и до загуба на биоразнообразие на целия континент, като предизвиква доста понижаване на популациите на насекомите и заплашва сериозната им роля в производството на храни.

Германско изследване, представено в отчета, открива 76-процентно понижаване на летящите инсекти в предпазените зони за интервал от 27 години.

Като една от аргументите за този спад са посочени пестицидите. В 11 страни - членки на Европейски Съюз, продажбите на пестициди са намалели сред 2011 и 2020 година, като максимален е спадът в Чешката република, Португалия и Дания.

В Латвия и Австрия се следят най-силни темпове на повишаване на продажбите, до момента в който най-рязкото нарастване на размерите е записано в Германия и Франция.

Последните две страни, дружно с Испания и Италия - четирите най-големи аграрни производители в Европейски Съюз - регистрират най-големи размери на продадените количества пестициди за множеството групи дейни субстанции.

Съвременните системи за произвеждане на храни разчитат на огромни количества химически пестициди, с цел да обезпечат непоклатимост и количество на добивите и да поддържат продоволствената сигурност.

По данни на ЕАОС 83% от селскостопанските почви, изследвани в изследване от 2019 година, съдържат останки от пестициди.

Агенцията прикани 27-те държави-членки на Европейски Съюз да понижат зависимостта на земеделието си от пестициди./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР