Агенция за социално подпомагане подписа договор за безвъзмездна финансова помощ

...
Агенция за социално подпомагане подписа договор за безвъзмездна финансова помощ
Коментари Харесай

320 хил. социално уязвими семейства с деца ще получават месечни помощи от 148.35 лева

Агенция за обществено подкрепяне подписа контракт за безплатна финансова помощ по стратегия " Развитие на човешките запаси ", посредством който е планувано 320 000 обществено уязвими фамилии с деца, които получават месечни помощи, според член 7, алинея 1 от Закона за фамилни помощи за деца, да бъдат подкрепени със 148,35 лв.. 

Средствата ще компенсират част от разноските на тези фамилии за електрическа енергия и топлоенергия, породени от високото равнище на инфлация за тези услуги, в резултат на войната в Украйна. 

Помощта ще бъде осъществена в интервала – септември – ноември 2023 г.

Общият бюджет по процедурата е 47 472 000 млн. лв.. Средствата са обезпечени по линия на механизма REACT-EU.

Целта на процедурата е да поддържа уязвими семейства с ниски приходи, които да посрещнат високите сметки за електрическа енергия, подбудени от нарастването на цената на електрическата енергия в резултат на войната в Украйна.

Операцията предлага даване на добавки за уязвими фамилии, които получават месечни помощи според член 7, алинея 1 от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД), за компенсиране на разноските на тези фамилиите за електрическа енергия и топлоенергия, породени от високото равнище на инфлация за тези услуги, в резултат на войната в Украйна. 

Съгласно българското законодателство, фамилните помощи са средства в пари и/или в натура, които подкрепят развъждането на децата в фамилна среда от родителите или от лицата, полагащи грижи за тях. За приемане на горепосочените месечни фамилни помощи е налице рентабилен аршин, което подсигурява, че по линия на актуалната интервенция ще бъдат подкрепени единствено уязвими семейства/домакинства. Критериите за средномесечния приход за приемане на поддръжка по член 7, алинея 1 от ЗСПД, считано от 1 април 2022 година, са посочени в член 62, алинея 2, т. 2 и алинея 3, т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, съгласно член 4а от ЗСПД.

Настоящата интервенция цели да добави пакета от обществени ограничения, ориентирани към фамилиите с деца. Предвид по-високата граница за достъп до фамилни помощи за деца, една не дребна част от бенефициентите ѝ не попадат в обсега на програмата за целева енергийна отбрана. При вземане предвид с уязвимостта на тези фамилии и високата степен на взаимозависимост на децата от естествени условия за живот изключително в зимните месеци, оказването на поддръжка по интервенцията ще има удобен резултат върху общото богатство на фамилиите.

Семействата с деца са измежду най-уязвимите групи във връзка с растящите разноски за електрическа енергия и топлоенергия. За да получават фамилно подкрепяне според член 7, алинея 1 от ЗСПД, фамилиите все още следва да дават отговор на рентабилен аршин, като средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца следва да бъде по-нисък или еднакъв на 510 лева – за приемане на помощта в цялостен размер или да бъде от 510,01 лева до 610 лева – за приемане на 80 на 100 от цялостния размер на помощта. Този размер на прихода на член на семейство, избран в Закона за държавния бюджет, е покрай размера на линията на беднотия за страната. Това демонстрира, че огромна част от фамилиите, получаващи месечно фамилно подкрепяне по член 7, ал 1 от ЗСПД, са в уязвимо състояние. 

Семействата с деца с приходи под избран размер са изключително уязвими по отношение на нарасналите цени на електрическа енергия и топлоенергия в страната. Това се дължи на обстоятелството, че за развъждането на дете/деца се допускат спомагателни разноски за отопление на населяваното от детето и фамилията помещение, разноски, свързани с подготовка на храна, пране на облекла, къпане и др. 

Изплащане на добавка на уязвими семейства за оказване на поддръжка за посрещане на нарасналите разноски за ползване на сила.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР