Aгенция за пазарни проучвания JTN проведе национално-представително изследване в периода

...
Aгенция за пазарни проучвания JTN проведе национално-представително изследване в периода
Коментари Харесай

Българските потребители харчат все по-консервативно

Aгенция за пазарни изследвания JTN организира национално-представително проучване в интервала 15-22 декември за трендовете в потребителското държание във връзка с извършването на покупки в изискванията на инфлация и растящи цени. Целта му е да набележи съществени промени в държанието и настройките на купувачите и да направи относителен разбор с извършено сходно изследване през 2020г. 

Участниците в проучването споделят, че са станали по-рационални и по-силно ценово чувствителни. Признават, че тази година за празниците са купили по-евтини дарове и са приготвили по-скромна празнична софра за околните си, тъй като чакат финансовото им състояние да се утежни в допълнение през 2023г. Всеки трети е почнал планирането на средствата, които ще отдели за празниците още през м.ноември, с цел да има задоволително време да се приготви. 

Разходите за дарове са били много по-умерени по отношение на Коледа  през 2020г. Основен фокус са били децата и по-малките дарове. Петте най-популярни категории са козметика (41%), детски играчки (37%), облекла и обувки (31%), книги (28%) и ексцентрични и закачливи предмети (28%). 

Допълнителен знак за по-рационалното извършване на покупки е растежът с 8% на хората, които са купили подарък за не повече от четирима души. Освен това, в случай че през 2020г. множеството интервюирани са разчитали на персонални приходи и спестявания, с цел да покрият разноските си за дарове, то през 2022 делът на хората, които са употребявали заем или заем се усилва 4 пъти – от 3% през 2020г в този момент те са цели 12%.

Въпреки наложените ограничавания във връзка с извършването на покупки, заявеното празнично въодушевление на бългрските консуматори е било доста по-високо спрямо миналите две години - 19% споделят,че са имали повече предпочитание да честват спрямо пандемичната 2020г. Повечето от потребителите споделят, че са прекарали Коледа в най-тесен фамилен кръг, а 5% от запитаните са отбелязали празниците сами. 

Проучването е извършено измежду 600 души мъже и дами на възраст 18-75 години, съразмерно разпределени по пол, възрастова група и район. Изпълнено със личния респондентски онлайн панел на JTN по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицирани с технологично-аналитичния способ Field Detective, лична разработка на JTN и водеща система в областта на CAWI изследванията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР