Агенция за недвижими имоти осъди репортера на Господари на ефира

...
Агенция за недвижими имоти осъди репортера на Господари на ефира
Коментари Харесай

Агенция за имоти осъди репортер на `Господари на ефира`

Агенция за недвижими парцели осъди репортера на " Господари на ефира " за неизплатена комисионна. Съдружниците в организацията са възмутени от некоректното отношение на журналиста и от натиска, на който е подложена фамилната компания преди, по време на и след делото. След като съдът на втора инстанция задължава репортера да изплати дължимото, неговият татко запорира личните им сметки.

Съдебният спор поражда заради полагащият се на брокерите % от сумата по договорката - в тази ситуация 1637,50 евро.

" Не става въпрос за доста пари, но сме си ги изработили. Въпросът е кардинален. За нас бе цялостна изненада, че човек, който се „ пробва “ да е образец и съдник в обществото ни, си разрешава това ", разясниха от организация " Компас Дивелъпмънт " пред OFFNews.

Клиентите, от своя страна, настояват, че са изплатили комисионната в брой на брокера, само че не са взели квитанция. След като съдът ги принуждава да платят хонорара, те завеждат частен иск против притежателя на компанията Данаил Наков, с цел да си върнат двойно надвзетата, съгласно тях, комисионна.

Съдът обаче не е приел тяхната теза и в решението си, което не предстои на обжалване, в детайли се стимулира.

Предисторията

През ноември 2015 г. „ Компас дивелъпмент ” ООД и Владислав Василев подписват контракт за ходатайство за закупуване на сделката. Имотът е открит и платен. По контракт след изповядването на договорката клиентът би трябвало да плати и комисионната. Фирмата изпраща фактурата, а клиентът отхвърля да заплати. Доказателство за този отвод съществува и е регистрирано от съда - Василев праща на шефа на организацията писмо, че брокерът не е извършил отговорностите си и че скапва контракта, по тази причина не дължи комисионна. Това се случва през април 2016-а, три месеца след изповядването на договорката.

Фирмата завежда дело и го печели през август 2018. Решението не предстои на обжалване. Василев би трябвало да заплати комисионната от 1637,50 евро, лихвата за просрочието - 34,18 евро и 822,90 лв. за разноските по делото.

Съдебният състав намира, че от събраните доказателства се е открило, че брокерът е извършил отговорностите си по контракта за ходатайство, като е предоставял информация за договорката на ответника, осигурявал е осъществяването на огледи, снабдил се е с уверение за тежести на парцела, уведомил е продавача за нужните за договорката документи, вследствие на което договорката е била подписана. Съдът прецизира, че не е открито Василев да е погасил задължението си за възнаграждението за ходатайство, както и че в уведомлението от Владислав Василев до сдружението за повреждане на контракта се съдържа изказване, че той не дължи плануваното заплащане, като се е стимулирал с несъблюдение на отговорностите на сдружението, което съставлява и е самопризнание на Владислав Василев за несъблюдение на задължението за възнаграждение на уговорената в контракта цена.

Историята обаче не свършва до тук. След правосъдното решение, Василев заплаща дълга, само че във към този момент завършилия спор се намесва неговият татко Пламен Карпов. Той завежда желаеме към съда като физическо лице за поръчителство на предстоящ иск към шефа на " Компас Дивелъпмънт " Данаил Наков. Съдията е позволил този иск и ЧСИ е запорирало всички персонални банкови сметки на фамилията на Наков. Вече близо месец те са блокирани, въпреки че обезпечението е единствено за 1637 евро. 

Съдебно решение против запис от камера

Снощи " Господари на ефира " излъчиха репортаж по тематиката, само че с извърнат знак - съгласно екипа репортерът е жертва на безсъвестен брокер. В предаването бе излъчен запис от камерите в банков клон, на който се вижда, че продавачът и купувачът дават на брокера нещо, евентуално сума пари, а той ги прибира във вътрешния джоб на якето си. Според Василев и юриста му тогава е предадена точно комисионната, само че съдът не е позволил да се изискат записите като доказателства. По нехайство клиентите били не запомнили да изискат квитанция за заплащането.

От организацията за парцели, на собствен ред настояват, че тогава са дадени пари за други разноски по договорката.

От предаването оповестиха, че ще имат и още репортажи по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР