Агенция по заетостта стартира нов прием на заявления от родители

...
Агенция по заетостта стартира нов прием на заявления от родители
Коментари Харесай

Как родители могат да получат безплатна детегледачка

Агенция по заетостта започва нов банкет на заявки от родители и безработни лица по план „ Родители в претовареност “. Основната цел на мярката е да продължи поддръжката за обезпечаване на по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот на родителите посредством обезпечаването на безвъзмезден детегледач. Освен опциите за полагане на грижи за развъждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улеснение достъпа до претовареност. По този метод ще бъде обезпечена предварителна защита на отсъствието на родителите от пазара на труда.
 
Одобреният план се осъществя по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд+, а неговият финансов запас е от 24 млн. лв..
 
Родителите, които могат да се включат в плана, са разграничени в следните няколко групи:
 
- Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат обезпечено работно място по трудово/служебно правно отношение или са независимо заети/самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа и употребяват отпуск;
 
В този случай детегледачът ще получава трудово заплащане в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително заплащане, в размер на ½ от минималната работна заплата, се планува за детегледача, ако поставя грижи за второ или повече деца от фамилията.
 
- Многодетни родители и/или самотни родители  на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли/градини, както и учебно заведение.

Осигуряват ваучери за образование за работещи и безработни

Трудовото заплащане на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа дневно. Допълнително заплащане, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се планува за детегледача, ако поставя грижи за второ или повече деца от фамилията.
 
- Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина (грижата е позволена до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и учебно заведение (грижата е позволена до 4 часа на ден).
 
 istock istock
 Лицата, които могат да аплайват за детегледачи по плана, са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст. Както до момента, след утвърждение от страна на родителите, с детегледача се подписва трудов контракт с шеф Агенцията по заетостта за период до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до привършване на плана.
 
Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявки за включване в плана единствено по електронен път посредством подаване на електронно заявление или тук. Електронното заявление ще бъде налично в интервала на банкет на заявки на формалната интернет страница на Агенция по заетостта в основан нов банер с название Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година Линкът може да бъде наличен през план „ Родители в претовареност “, а заявки ще се одобряват до привършване на финансовия запас.
 
Повече информация може да бъде открита и в бюрата по труда в цялата страна.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР