Агенция Пътна инфраструктура се нуждае от подкрепата на Народното събрание,

...
Агенция Пътна инфраструктура се нуждае от подкрепата на Народното събрание,
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: АПИ се нуждае от подкрепата на парламента

Агенция " Пътна инфраструктура " се нуждае от поддръжката на Народното събрание, сподели вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Карджов от парламентарната естрада тази заран, до момента в който представяше на разискване плана на решение за решение на казуса в АПИ, съобщи БГНЕС.

" Оформят се три съществени казуса, за които мога да ви предложа три решения. Две седмици след приемането на държавния бюджет за тази година и обнародването на Постановление на Министерски съвет за осъществяването му на 17 март тази година, АПИ разгласи нови 7 процедури за избор на реализатори на настоящ ремонт и поддръжка и за ограничаващи системи. Най-ранната допустима дата за оповестяване на реализатор по тях е през месец юли и то единствено, в случай че няма обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Обективно и в двата случая ще се стигне до преустановяване на поддържката на републиканската пътна мрежа преди да са определени новите реализатори и да са подписани договорите с тях. Това е риск, който може да бъде преодолян само с решение на Народно събрание, с което да се даде опция на АПИ да продължи да разпорежда действия по настоящите контракти до избора на нов реализатор, като заплаща нововъзникналите отговорности от бюджета си за тази година ", сподели още Караджов.

По думите му втори проблем са описаните в приложение номер 4 в горните съглашения незавършени действия завсягат 278 незавършени обекта, автомагистрали, пътища, тунели, мостове и други. " Те се намират в юридическа неустановеност ", сподели още Караждов.

Той означи като трети проблем, че през 2021 година и началото на 2022 година са изпълнени действия, възлагани по договорите за настоящо поддържане на републиканските пътища като общо претендираната от сдруженията за пътно поддържане и ремонт сума, е достигнала общо 1 176 646 119 лв..

Министърът съобщи, че огромният размер на сумите поражда сериозен юридически проблем - прекаленост на арестуваната от страната сума, което е довело до обществено напрежение и освобождение на личен състав от пътностроителни компании. " Зачестиха и митингите с блокиране на пътища и проходи. АПИ се нуждае от поддръжката на Народно събрание, което със своето решение да даде опция да разплати сумите на доставка и монтаж на ограничаващи системи, на пътни знаци и полагане на хоризонтална маркировка, както и половината от претендираните от изпълнителите суми по договорите за ремонт.

" Обръщам се към Народното събрание на Република България с предложение да позволи на АПИ да продължи да поддържа и ремонтира републиканската пътна мрежа по настоящите контракти до избор на нови реализатори, както и да дадете опция да се довършат 278-те незавършени обекти, магистрални пътни сектори, мостове, тунели и други и и да разплати отчасти претендираните от пътностроителните компании суми за да се понижи общественото напрежение ", сподели още министър Караджов.

" С това предложение не се узаконяват противозаконни контракти. Договорите са си настоящи и сега. Те са резултат на открита спортна процедура по Закон за обществените поръчки, само че те са с стеснен предмет и надвишени възлагания. Нови не могат да се вършат. Това не е индулгенция за осъществяваните съществени поправки под формата на настоящи. Всичките контракти и главните и настоящите дружно със съответните им документи са обект на щателна проверка, чиито резултати ще открият тъкмо какво е осъществено ", съобщи още министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР