Агенция Пътна инфраструктура обяви открита процедура за избор на изпълнител

...
Агенция Пътна инфраструктура обяви открита процедура за избор на изпълнител
Коментари Харесай

Пътната агенция дава близо 3 млн. лв. за опазване на животните в Кресненското дефиле

Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи открита процедура за избор на реализатор за правене на механически план и осъществяване на ограничения за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017 година.

Това е първата от няколко ограничения, които бяха обещани преди България още веднъж да подаде документи за европейско финансиране на дългия близо 16 километра сектор от Крупник до Кресна на автомагистрала " Струма ".

В началото на година България изтегли апликационната форма, с която се желае европейско финансиране. Миналата седмица министърът на районното развиване Петя Аврамова уточни, че преди да се изискат още веднъж европейски средства, ще се изпълнят поредност от ограничения за запазване на природата.

Обявената през днешния ден процедура планува създаване и модифициране на оградни и дефрегментационнни уреди за отбрана на животните и птиците в региона. Мерките ще бъдат изпълнени без прекъсване на трафика и задачата е запазване на биологичното многообразие в региона и повишение на пътната сигурност.

Прогнозната стойност на публичната поръчка е 2 440 780 лева без Данък добавена стойност или 2 928 936 лева с Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 300 дни. Кандидатите могат да подават предложения до 17:30 ч на 23 април т. година

Предвидените ограничения включват модифициране на съществуващите водостоци, с цел да се обезпечи безконтролен достъп и прекосяване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се инсталират мрежи с височина 1.20 м, които да не разрешават на животните да излизат на пътното платно, а на огромните уреди ще се слагат мрежи за птици с височина 4 м.

При осъществяването на публичната поръчка ще се направи и разбор на показаните ограничения за възстановяване на сигурността на придвижване в сектора от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Част от тях са свързани с актуализация на секторите, където се вкарва възбрана или се позволява изпреварването. Ще се проучва и потребността от създаване на нови ограничаващи системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

АПИ ще извърши ограниченията, които са планувани в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79, по-рано от плануваното още през тази година, а не при рехабилитацията на платното за Кулата, планувана да се направи откакто е готово новото платно за София в сектора Крупник - Кресна от " Струма ", означават от пътната организация.

Както е известно, държавното управление избра план за построяването на трасето през Кресненското дефиле, при който трафикът се разделя на две елементи - в посока Гърция през съществуващия в този момент път през дефилето, а в посока София - по нов път източно от дефилето. Срещу това трасе се оповестиха редица неправителствени организации. Те оферират целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане местен. Последната тъжба до Брюксел по проблема е от 20 декември предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР