Агенция Пътна инфраструктура - АПИ съобщава, че стриктно спазва разпоредбите

...
Агенция Пътна инфраструктура - АПИ съобщава, че стриктно спазва разпоредбите
Коментари Харесай

АПИ има готов проект за археологическите ценности от АМ Струма

Агенция " Пътна инфраструктура " - АПИ оповестява, че прецизно съблюдава наредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижими културни полезности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край с. Покровник.

АПИ напомня, че в къс период е предоставено правенето на план за пренасяне и теренна консервация на археологически полезности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях - римската фамилна гробница и раннохристиянската черква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са отвън трасето на автомагистрала " Струма ", ще бъдат непокътнати.

Проектът е направен от " Вени дизайн ", показан е в АПИ и на 8 февруари е изпратен за координиране в Националния институт по недвижимо културно завещание, каквито са условията на Закона за културното завещание.

Агенцията е подхванала и нужните дейности за запазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, с цел да се опазят от ниските температури и преваляванията.

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени диалози за построяването на обособен път до археологическия обект.

Припомняме, АПИ изготви задание на план за пренасяне и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание. Към Министерството на културата бе основана и експертна комисия, която да изследва обекта.

В началото на май предходната година, министър председателят Борисов разгласи, че желае да направи Автомагистрала " Струма ", както и да резервира античното римско населено място. " Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова доста археология изкарахме, че се чудим по какъв начин да я опазим и развием ", разяснява Борисов.

Жители на Благоевград стачкуваха тогава, като се оповестиха в отбрана на античното римско населено място. Според тях трасето на Автомагистрала " Струма " наложително би трябвало да бъде изместено.

На 2 май стана ясно, че няма да бъде позволен спор сред бързото строителство на Автомагистрала " Струма " и съхраняването на археологическите находки. Тогава общината в Благоевград разгласи, че застава напълно зад концепцията за запазването им в техния достоверен тип.

В средата на януари тази година профилиран експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности издаде напътствие за пренасяне на римската фамилна гробница и раннохристиянската черква.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР