Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е подписала договорите за довършването на

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е подписала договорите за довършването на
Коментари Харесай

Служебната власт тихомълком е договорила довършването на "Струма" по трасето, избрано от ГЕРБ

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подписала договорите за довършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, макар че това не е обявено публично, написа " ".

Двата контракта за строителство на 27 км магистрален път източно от Кресненското дефиле за близо 1.2 милиарда лева с Данък добавена стойност са подписани на 6 април, се вижда от секция " профил на купувача " на уеб страницата на АПИ, добавя изданието.

Служебният районен министър Иван Шишков, който няколко пъти през последните седмици приказва по тематиката за дострояването на Струма в региона на Кресненското дефиле, не е споменавал нищо по въпроса. Нямаше и прессъобщение на пътната организация. Всичко това много припомня ръководството на ГЕРБ, която взимаше решения за доста пари без обществена полемика и бистрота.

 Сагата със Сагата със " Струма " през Кресненското дефиле: локалните стачкуват макар уверенията на властта

Неотдавна Шишков издаде заповед за обстоен организационен проект (ПУП) и позволение за градеж на към 200-метров сектор в Кресна, което явно беше за да се избави оценката за влияние върху околната среда (ОВОС), чиято отминалост изтича този месец. Така той приготви почвата и за тези милиардни контракти.

С Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, подписан от тогавашния екоминистър Нено Димов, беше определен вид за платно на автомагистралата към Гърция да се употребява съществуващия път през Кресненското дефиле, а в посока София да се строи ново трасе източно от дефилето. Договорите на АПИ са точно за новото трасе източно от дефилето. А когато то е готово, ще стартира рехабилитация на Е-79.

Участъкът в действителност ще е скоростен път, т. е. няма да има спешна лента и оптималната скорост ще е лимитирана до 90 км/ч. Което значително обезсмисля голямата инвестиция, акцентира " Капитал ".

Шишков твърди, че към момента няма определено трасе за довършването на " Струма ", въпреки че подписването на договорите предизвестява това решение. От анекси към договорите оказва се, че най-вероятно определеният вид ще е същият като от времето на ГЕРБ.

 Пътната организация щяла да ремонтира пътя през Кресненското дефиле, не строяла Пътната организация щяла да ремонтира пътя през Кресненското дефиле, не строяла " Струма "

И Европейската комисия, и природозащитни организации подлагаха на критика остро този вид. Комисията отхвърли през 2019 година да отпусне финансиране за този сектор поради редица нередности. От публично писмо на Европейска комисия до българските управляващи стана известно, че трасето, утвърдено с Оценка на въздействието върху околната среда, не е същото като това, за което България желае да получи пари от Брюксел, което е изключително жестоко нарушаване.

Други значими проблеми са, че средства за " Струма " през дефилето няма, както и че служебният кабинет подхваща съществени стъпки по дълготраен противоречив проблем за доста пари и предпазени зони, без открита социална полемика.

За кои компании ще отидат близо 1.2 милиарда лева

Единият контракт е на стойност над 570 млн. лева с Данък добавена стойност и определеният реализатор е обединяване сред ГБС и португалската " ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас ". Те би трябвало да изградят 10 км от комплицираното трасе, които включват четири тунела и 11 виадукта.

Другият контракт е на стойност 600 млн. лева с Данък добавена стойност. Изпълнителят там са " Грома холд " (със остаряло име " Агромах) и " Европейски пътища " (със остаряло име " Пътища Пловдив) дружно със словашката " Вахостав С.К. " Българските компании са с благоевградски и пловдивски корен и извършват редица огромни пътни планове, като бяха и измежду неофициалните (и незаконни) подизпълнители на държавната " Автомагистрали " на " Хемус ". Те би трябвало да изградят 13.2 км трасе, което също е много тежко. В сектора ще бъдат издигнати три тунела с дължина 2.5 км и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три надлеза и подлеза.

Двата контракта обаче са съпроводени от анекси, подписани в края на април. Във всеки от анексите се показват няколко основни неща. Изпълнението на договорите се отсрочва, до момента в който не се изпълнят няколко условия. Първо, строителство ще стартира след обезпечено финансиране, каквото към този момент няма доказано, както и откакто е подготвен така наречен разбор на екологичните ограничения. Той се извършва от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) от няколко месеца, като би трябвало да каже от кое място тъкмо ще мине трасето, само че към момента не е подготвен. Министър Шишков даваше поръчка, че този разбор ще завърши до края на януари, само че в средата на май това още не се е случило.

Източник на " Капитал ", добре осведомен с плана, e обяснил, че задачата на този разбор е да потвърди, че смекчаващите ограничения за дивите животни и птици, заложени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, ще бъдат подобаващи и задоволителни даже и с новите природозащитни цели за предпазените зони.

В анекса написа още, че планът на този разбор още веднъж удостоверява разновидността на трасе, който и до момента се поддържаше от държавното управление - потребление на Е-79 в южна посока (от София към Кулата), а в северна посока ново трасе, издигнато по двата контракта.

Най-чистият вид е автомагистралата да е отвън дефилето

Природозащитни организации от години упорстват цялата автомагистрала да се изнесе отвън дефилето, т.е. да не се употребява Е-79 като част от " Струма ", като акцентират, че това е най-чистият вид, който по думите им не би трябвало фрапантно да оскъпи плана.

Целта на сегашните контракти, позволение за градеж и възможната първа копка другата седмица е решението за Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година да остане в действие, чиято годност беше доказана от съда през май 2018 година

Заради издадената от Шишков заповед за Подробен устройствен план и разрешението за градеж локални хора от Кресненското дефиле и приротозащитници наскоро стачкуваха, наблягайки, че страната продължава започнатите от ГЕРБ порочни практики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР