Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е подписала договор с избрания за

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е подписала договор с избрания за
Коментари Харесай

ГБС ще строи и последните 16 км от АМ "Европа"

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подписала контракт с определения за строител на последните 16 км от автомагистрала " Европа ", които са сред град Сливница и столичното околовръстно. Победителят в публичната поръчка е обединяване сред " ГБС - Инфраструктурно строителство ", " Главболгарстрой интернешънъл " и " Обонато билд ". Консорциумът предложиха най-ниска цена в надпреварата - 222 млн. лева без Данък добавена стойност.

Договорът е подписан още на 22 декември, само че е оповестен след месец в профила на купувача на пътната организация (което е и в края на законовия период за това). Тогава началник на АПИ още е бил Ивайло Денчев, назначен от служебния районен министър Виолета Комитова.

Любопитен факт е, че като формален подизпълнител в поръчката е посочена компания на шефа на " Ромпетрол България " (част от групата KazMunayGaz International) Ивайло Трендафилов и неговия татко, юриста Тихомир Трендафилов. Последният е бил почетен консул на Казахстан в Пловдив, написа правният портал lex.bg.
Автор: АПИ Кой ще строи
Две от три компании в консорциума, който ще довършва автомагистрала " Европа ", са част от групата " Главболгарстрой ", като едната е най-голямата строителна компания в страната по доходи за 2020 година със своите 285 млн. лева През 2020 година " ГБС - Инфраструктурно строителство " завърши построяването на лота от " Европа " сред Драгоман и Сливница на обща стойност 117 млн. лева с Данък добавена стойност, както и ремонта на част от виадуктите и тунел " Витиня " на " Хемус " като подизпълнител на държавното " Автомагистрали ". Други два обекта на компанията са 6-километровото уголемение на Софийския околовръстен път от " Младост " до връзката с автомагистрала " Тракия " и строителството на дребна права преди тунел " Железница " на " Струма ".
Реклама
Освен тях обаче в консорциума взе участие и по- дребната строителна компания " Обонато билд ". От ноември 2018 година притежател на компанията е Димитър Пантелеев. Допреди това тя е била благосъстоятелност на Владимир Пилчев и се е казвала " Интегрирани строителни системи ".

Компанията е посочена за близка до надалеч по-известната " Джи Пи груп ", която извърши цялостния с несъгласия ремонт на столичната ул. " Граф Игнатиев " и беше обвързвана със кавги към тунел " Железница " на " Струма ", когато през 2018 година някогашният министър председател Бойко Борисов сподели да " извадят " компанията от всички публични поръчки. Така нареченият " катарзис " обаче. Отново през 2018 година един от тогавашните акционери в Джи Пи, Георги Василев,

Няма данни какво се случи с тези обвинявания след това.

До септември 2020 година Димитър Пантелеев е съучастник с двама от тримата акционери в " Джи Пи груп " - Владимир Владимиров-Житенски и Стефан Тотев, в компанията " Алвента ", чието остаряло име е било " Вип жанр 2005 ". Бившият притежател на " Обонато билд ", Пилчев пък е бил съучастник с Житенски във компанията " Агрохолд инвест " до 2020 година
Реклама
Адресът за преписка на " Обонато билд " е бул. " Черни връх " 59А, сочи информация във финансовия й доклад за 2020 година Това е адресът и на офиса на " Джи Пи груп ". Самата Джи Пи също беше участник в търг дружно с варненската " Инжстройинженеринг ", само че не беше позволена до отварянето на ценови предложения.

Приходите на " Обонато билд " са 23.8 млн. лева за 2020 година Компанията е част от обединяването, което поддържа пътищата в област София по четиригодишен контракт с АПИ, а и
Връзката с " Ромпетрол " и Трендафилови
Официален подизпълнител е сдружението " Трейшън строй ", като е оповестено съглашение сред обединяването и компанията. Тя е с крайни притежатели Тихомир Трендафилов и синът му Ивайло Трендафилов. Според Търговския указател главната активност на компанията е отдаване на коли на лизинг, а другояче се занимава и с планиране и строителство, внедряване на ексцентрични технологии и консултиране в областта на строителството, рандеман на инертни материали и други

Тихомир Трендафилов е юрист, бил е почетен консул на Казахстан в Пловдив, като въпросното консулство е намерено през 2011 година в наличието на някогашния министър председател Бойко Борисов. Неговият наследник Ивайло Трендафилов пък е 31-годишният изпълнителен шеф на " Ромпетрол България " от 2019 година Компанията е част от групата KazMunayGaz International, благосъстоятелност на казахстанската държавна петролна газова компания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят Реклама Кога ще пътуваме бързо към Сърбия
По контракт срокът за строителството на тези 16 км от автомагистрала " Европа " от Сливница до София е 660 дни или 22 месеца.

Строителството обаче няма по какъв начин да стартира към този момент, защото сега върви социална поръчка за строителния контрол. В нея при започване на януари 2022 година са били събрани девет предложения, само че следва да бъдат отворени ценовите им оферти и да бъде определен реализатор.

Финансирането ще е по европейската оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " в идния (или към този момент настоящ) програмен интервал 2021 - 2027 година През ноември 2021 година АПИ е избрала консултантската компания " Инфрапроект консулт ", която би трябвало да да приготви документите за кандидатстване за европейски средства за общо 33 км от автомагистрала " Европа " от София до Белград.

В момента се построява 14.5-километровата права от Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина до Драгоман, а 17 км сектор от Драгоман до Сливница е подготвен.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР